Het Stedinhuisje aan de Essenlaan / Essenweg in Kralingen werd de afgelopen tijd beschilderd door de Kralings beeldend kunstenaar Vera Harmsen. Op woensdag 14 juli werd de strik om het kunstwerk doorgeknipt door Oana de Visser-Baicu, lid van de gebiedscommissie Kralingen -Crooswijk. Om Vera Harmsen aan het werk te kunnen zetten werd door een paar omwonenden een bewonersinitiatief ingediend. Vera deed bij alle omwonenden een uitnodiging voor het feestje op 14 juli in de brievenbus. Niet iedereen kwam opdagen, wel Maryse en Bert Schreuder (ooit in de deelgemeenteraad Kralingen-Crooswijk), Ella ter Kuile (o.m. voormalig voorzitter van Seniorenraad Kralingen-Crooswijk), de heer Van Hoey Smith met zijn partner (zijn vader Dick van Hoey Smith bracht de bomentuin van Trompenburg tot stand) en Stedin-functionaris Jan Knuistingh Neven. Niet uitgenodigd was het gezelschap kinderen dat de 11e verjaardag van een zekere Julie vierde en toevallig langskwam. Na de ‘fotoshoot’ gingen ze er met z’n allen pijlsnel vandoor.

Foto’s in hoge resolutie hier

 

Uit de uitnodiging aan de buurt, van de hand van Vera Harmsen:

Het idee is tot stand gekomen, omdat deze plek er vies en verwaarloosd uitzag. In gesprek met bewoner Maarten kwam het idee om de historie van de fraaie omgeving te spiegelen, zo is weer de ruïne van Slot Honingen te zien.
Simon wilde juist het gehele kasteel, zoals dat er in 1472 uitzag, terugzien.
En Ronald kwam met een afbeelding van het theehuis van villa Willemsoord dat hier gestaan heeft. Nicoline kwam met familie van de schilder Charles Rochussen, die nog op de buitenplaats Slot Honingen woonde. En Carla wilde de oude boom.Stephanie bracht Excelsior onder de aandacht, veel kinderen lopen hier immers langs en zijn lid van deze voetbalclub. Een andere bewoner met zoon heeft mij gelukkig geholpen om de juiste kleur bij de zwart-wit foto’s uit de jaren 50 te schilderen. Restaurant In Den Rustwat (IDRW) vond het een leuk idee, dat op weg naar de dijk je hier alvast een voorproefje krijgt. Ook het Trompenburg is met logo vertegenwoordigd. En de bijen herinneren aan de vrouw die imker was en woonde op Het Oude Slot, waarvan het glas in lood raam komt (Kitty Verkruisen-Schutte. Red.). De Wagnerhof en het hoekpand bij de vijver hebben torentjes, wat herinnert aan het slot. We wachten tot de Koningin langskomt en de vaas weer brandt. Op de dakrand leest u nog ‘Oppassen’ en veel mensen weten het wel, dat deze tv-serie hier is opgenomen, al zo’n 25 jaar geleden en nog altijd te zien!

Het bewonersinitiatief Oppassen: Bij Honingen is mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van de Gebiedscommissie Kralingen-Crooswijk via een Bewonersinitiatief. Uitvoering Vera Harmsen

veraharmsen-kunst-op-locatie.jouwweb.nl


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.