De wekker zetten op een lichtstraal

Ter gelegenheid van zijn vijfenzeventigste verjaardag, vindt in ‘Buitenhuys Kralingen’, Louise de Colignylaan 302 te Rotterdam-Kralingen, een retrospectieve tentoonstelling plaats van werk van de Rotterdamse beeldend kunstenaar Jan de Grauw. De tentoonstelling omvat tekeningen, schilderijen en foto’s van 1960 tot heden. Deze overzichtstentoonstelling is nog te bezichtigen t/m 30 mei, op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur.

Jan de Grauw voltooide zijn studie aan de Academie van Beeldende Kunsten te Rotterdam en studeerde vervolgens Kunst, Educatie en Volksontwikkelingswerk. Hij maakte vele reizen naar verre landen en vervulde gastdocentschappen aan diverse universiteiten. Meer dan twintig jaar gaf hij workshops in Frankrijk en in West-Afrika. Ook gaf hij meer dan veertig jaar les aan amateurs en professionals aan kunstinstituten in Nederland. Naast organisatorische en inhoudelijke functies in kunst en educatie op plaatselijk en landelijk niveau, heeft hij zijn beeldend kunstenaarschap ontwikkeld en uitgebreid met schrijven en fotograferen. Hij bracht diverse publicaties uit en schreef voor vakbladen.

Momenteel is hij vanaf 2010 voorzitter van het bestuur van de Kunstroute Kralingen-Crooswijk en organiseert hij exposities in het Kralingse Eetcafé ‘De Steek’. In 1999 werd hij Koninklijk onderscheiden en benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau, voor zijn verdiensten op het gebied van kunst en kunsteducatie op nationaal en internationaal niveau. In 2011 ontving hij de Eremedaille van de ‘Polish Pastellists Association’, voor zijn verdiensten als internationale juryvoorzitter en promotor van de Poolse kunst in Nederland.

Jan de Grauw

Jan de Grauw in z’n kleurige tuin in Kralingen. De Ster kreeg de tekst aangereikt van Jan maar ving zelf ook nog het een en ander op: Als jongeling hield Jan de Grauw graag voordrachten. Dat komt hem nog steeds van pas. En: hij had zangles in z’n jonge jaren. Met respect denkt hij terug aan de befaamde docent tekenen aan de Rotterdamse academie Gijs Voskuyl. Een echte vakman waarvan hij veel heeft geleerd. In Afrika maakte hij portretten ‘tête à tète’. Daarvan zijn een aantal te zien op de tentoonstelling in ‘Buitenhuys Kralingen’. Jan de Grauw leerde nog op een ‘ouderwetse’, ambachtelijke wijze voor kunstenaar. Beginnen met gipsmodellen (van klassieke koppen) tekenen was toen heel gewoon. Een andere tijd. In Afrika zette hij de wekker op een lichtstraal ‘s morgensvroeg in in een stikdonkere hut. Kijkend naar zijn werk komen bij hem talloze herinneringen boven, zoals toen hij in Noord-Afrika aan het schilderen was, er opeens een jongetje naast hem stond, met thee en amandelen. Jan: ‘Ik spring van de hak op de tak’ (zijn werk is inderdaad zeer divers). Zijn meest recente sprong: schilderen op (door hem zelf gemaakte) foto’s.

Jan de Grauw schildersreis
Jan de Grauw was nog jong toen hij, na z’n academietijd een ‘schildersreis’ maakte in Frankrijk. Dit is een van zijn gouaches, geschilderd in 1962 bij Béthune.