In het Gorcums Museum loopt tot 1 juni de tentoonstelling ‘Te mooi om weg te gooien’ – kunstenaars laten zien hoe ze hergebruik in hun werk toepassen. De Schiedamse keramist en fotograaf Diet Wiegman heeft in dit kader een eigen presentatie. Hij gaf fragmenten van kapotte werkstukken aan kunstenaars, waaronder de Kralingers Marita Beukers, Pim Van Halem en Jan Wagner, met het verzoek hiermee een nieuw kunstwerk te maken. Jan Wagner die vergankelijkheid als thema heeft koos een kruisje, van een foto, in de veronderstelling dat het van keramiek was.

In werkelijkheid bleek het een houten klos met boorgaten te zijn. Een vriend zei: “Je kan er mooi kaarsjes in zetten.” Wagner telde de gaten, het waren er achttien, en associeerde dat meteen met het gedicht ‘De achttien dooden’ van Jan Campert. Het toeval bleek weer eens krankzinniger te zijn dan een mens bedenken kan. Jan Campert schreef ‘Het lied der achttien dooden’ naar aanleiding van de executie van achttien mannen op de Waalsdorpervlakte in 1941. Zelf werd hij wegens verzetsactiviteiten door de bezetter gearresteerd en stierf in 1943 in het concentratiekamp Neuengamme. Monumenten te zijner nagedachtenis staan in zijn geboorteplaats Spijkenisse en in Kamp Westerbork.

(tekst: Jan Wagner) (bij de foto:) Het kunstwerk (een paneel met, daarop vastgeschroefd, het kruis) van Jan Wagner: ‘De achttien dooden’

Jan Wagner ‘De achttien dooden’