Vanaf 2010 ben ik werkzaam als cultuurscout in Kralingen-Crooswijk. Ik wist natuurlijk af van het bestaan van (kunstenaars)vereniging Utopia die in de watertoren, de hallen en de villa in de Esch zit, maar was er tot mijn grote schaamte nog nooit binnen geweest. De vragen voor ondersteuning kwamen voornamelijk uit Crooswijk en Kralingen-West, maar de Esch is een uniek gebied van deze deelgemeente dat tevens aandacht verdient. De kennismaking met een aantal leden was verrassend. Naast de ontzettende gastvrijheid die mij ten deel viel, was ik ook verbaasd over de kwaliteiten van de kunstenaars. Dit zijn kunstenaars die eigenlijk vrij onzichtbaar lijken, maar de meest fantastische dingen doen.

Ik licht een aantal leden uit, maar kijk vooral op de website www.utopia-rotterdam.nl.

CV Utopia is gevestigd in de Esch in Rotterdam Kralingen en bestaat al ruim 30 jaar. De leden van Utopia houden zich bezig met kunst, cultuur en techniek. De Watertoren, de hallen en de villa waren onderdeel van het drinkwaterleidingbedrijf Rotterdam. In 1980 vestigden de eerste Utopianen zich hier. Zij hebben de vervallen panden opgeknapt en het een bestemming gegeven als woon- en werkruimtes.

Fotografie Hans Werlemann

Fotografie Hans Werlemann

Leden:
Peter de Vette (grafische vormgeving, dtp, webdesign en systeembeheer)
Peter werkt voor diverse opdrachtgevers, waaronder gemeentelijke instellingen, bedrijven en particulieren.
Zoals: Gemeente Haarlemmermeer, DSM, Erasmus Universiteit en Yamaha.
www.devettebernard.nl

Annelies Bernard (ontwerp, illustratie, schilderijen en fotografie)
Werkt in opdracht en zelfstandig in Hal 1 van CV Utopia te Rotterdam en part-time op de kunstafdeling van de Bibliotheek Rotterdam.
Projecten o.a.; prentenboek in samenwerking met Mieke van der Wenden en Peter de Vette, beeldprojectie bij verschillende voorstellingen waaronder het Lezersfeest, illustraties voor de Gemeente Haarlemmermeer, decors en exposities voor de bibliotheek.
www.anneliesbernard.nl

Bob van Persie heeft altijd gewerkt met schijnbaar waardeloze materialen. Dingen die men over het algemeen weggooit weet Bob een nieuw leven te geven.
Bob gebruikt kranten en tijdschriften uit de hele wereld (China, Egypte, USA, Europa) om de mensenmassa’s te maken. Deze bladen bevatten alle kleur die nodig is, zodat er geen verf gebruikt hoeft te worden.
Het eerste officiële boek Bob van Persie “One man – Full house” is uit. (ISBN  978-94-91361-66-1.) Het boek bevat 160 pagina’s over het werk van de kunstenaar. Een bijzonder kunstboek en een uniek document.
www.bobvanpersie.com

Chiel van der Stelt
Ontwerpburo Chiel van der Stelt voor architectuur en vormgeving heeft als werkterrein bijzondere utiliteitsbouw, interieurarchitectuur en bijzondere projekten als huisstijlen en tentoonstellingen.
Zo heeft hij o.a. het busstation van Spijkenisse vorm gegeven en de herinrichting  van Hal 4 (2 maal) gedaan.
www.chielvdstelt.nl

Eethuis De Watertoren is gevestigd in de voormalige watertoren op het DWL-terrein. Het is goed te bereiken met de Watertaxi, die je bijna bij de deur brengt. De kaart is mediterraan en al jaren hetzelfde. ‘Lekker en puur eten voor een gezellige prijs.’
Dit is het grote geheim van Rotterdam. (Score op www.iens.nl ligt boven de 8)
Open van woensdag t/m zondag vanaf 17.30 uur.
Eethuis de Watertoren, Watertorenweg 180, tel. 010-4522555

Wilt u meer informatie over culturele activiteiten of aanbod? Meld u dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief van de cultuurscout via kc@cultuurscouts.com

Jolanda Copier, cultuurscout Kralingen-Crooswijk. cultuurscouts.com

Fotografie: Hans Werlemann