Het moment dat we niet meer naar Van der Laan kunnen om iets wat we thuis opeens missen of nodig hebben, komt snel naderbij. Joop van der Laan, 74 jaar, en zijn vrouw Miep, ‘70 plus’, gaan ermee stoppen.

Joops moeder was in 1931 aan de Slaak haar winkel in ijzerwaren en gereedschap begonnen (dus nog geen huishoudelijke artikelen). Zijn vader werkte bij de ‘eerbiedwaardige’ Twentsche Bank, maar kwam er later bij. Op 14 mei 1940 werd de winkel ‘weggebombardeerd’. Een maand later ging ma verder in de door een Triumph-dealer verlaten winkelruimte aan de Oostzeedijk. In maart 1950 werd de winkelruimte aan de Oostzeedijk Beneden 203-D betrokken waar het echtpaar Van der Laan thans bijna alle artikelen aanbiedt met kortingen tot 50%. Bijna, want bijvoorbeeld tabaksartikelen, Lotto, postzegels en tijdschriften dienen natuurlijk te worden verkocht voor normale prijzen. Al heel wat jaren staat Loes, zus van Joop, ook in de winkel, als Miep thuis de boel op orde houdt.

Joop van der Laan groeide op in de winkel van zijn ouders. Het gezin woonde boven de winkel. Toen heel gebruikelijk. In 1969 trouwden Joop en Miep en in 1972 stopten Joops ouders, maar ze staken nadien nog steeds een helpende hand toe als dat nodig was. Joop en Miep gingen door in de winkel tot de dag van vandaag. Ze gingen wel ergens anders wonen, nl. in Nieuwerkerk a/d IJssel.

Klemmetje
Langzamerhand werd het assortiment veranderd en uitgebreid. Van der Laan werd een winkel in huishoudelijke artikelen. Je komt nog steeds gereedschap tegen en spullen die je nodig hebt bij de aanleg van electra, maar in beperkte mate. Het klemmetje voor een gasslangetje ligt er nog. Een typisch Van der Laan artikel. Je zal zo’n ding maar opeens nodig hebben. En dan neem je ook meteen een nagelschaartje mee dat je zo snel thuis niet kon vinden. Een ‘winkel van sinkel’ verdwijnt.

van der Laan 2

Gemakswinkel
De bodemsanering van het voormalige Gasfabriekterrein die begin 2000 ten einde kwam, noopte het echtpaar Van der Laan tot uitbreiding van het assortiment. Als gevolg van die sanering gingen nl. naburige winkels dicht. Het begon met sigaretten en vervolgens was het ‘hebbie geen kauwgum?’ en ‘hebbie geen krant?’ Zó werd Van der Laan ook nog een ‘gemakswinkel’.

Knieën
Waarom Van der Laan stopt? Joops beide knieën willen niet meer. Twee operaties heeft hij voor de boeg in het nieuwe jaar en langdurig de winkel dichtdoen kan niet. Joop wil nog niet stoppen maar kan niet anders. En als het aan Miep of zus Loes had gelegen waren ze met z’n drieën nog een poos doorgegaan. Het overdoen van de winkel is geen optie, want er is geen geld, zegt Joop.

van der Laan 1

Varkenshaar
Waarvoor kunt u nog steeds terecht bij Van der Laan? Een greep: potten en pannen, fietspomp, strijkplank, vloermat, koffiezetapparaat, fluitketel, droogrek, afwasteiltje, afdruiprek, afwasborstel, thermometer, touw, wekker, batterijen, thee-eitje, schoonmaakmiddelen, kranten, tijdschriften, enveloppen, nietmachine, plakband, schrijfgerei, ansichtkaarten, krijt, schroeven, gereedschap, tabaksartikelen, koffie, suiker, koekjes, koffiemelk, snoep, gekoelde frisdranken. Je bent verloren in zo’n winkel. De aanschaf van een afwasborstel van 75% varkenshaar en 25% paardehaar is onvermijdelijk. Die haren komen uit zichzelf steeds weer overeind, tot in lengte van jaren. Kom daar’s om bij al die troep van plastic!

Van der Laan – huishoudelijke apparaten en artikelen, Oostzeedijk Beneden 203-D, 3061 VS Rotterdam- Kralingen, tel. 010- 4134353.