Team The Netherlands winning Nations Cup Rotterdam-CHIO 2022.
Van 19 t/m 23 juni vindt het 75ste CHIO Rotterdam plaats. Daarmee is het CHIO het oudste internationale topsportevenement van Rotterdam en het oudste 5* hippische evenement van ons land. Op 2 september 1948, ging het allereerste CHIO Rotterdam van start. Op initiatief van Job Dura. Een wedstrijdprogramma van vier dagen, met toen al de Landenwedstrijd en de Grote Prijs van Rotterdam.
Dura wilde de stad graag een evenement geven en zei tegen de toenmalige directeur van de Rotterdamsche Manège Adolf Klebe: “Klebe, zullen we een internationaal concours beginnen?” En zo geschiedde, op de plek in het Kralingse Bos waar nu nog altijd het CHIO Rotterdam plaatsvindt en waar inmiddels ook menig internationaal kampioenschap heeft plaatsgevonden. Overigens dezelfde Ad Klebe was betrokken bij het onstaan van de Hoefslag.
Master
Het wedstrijdprogramma bestond uit een military, dressuurproeven L en M, een nationaal springconcours in de klasse L en 6 internationale springwedstrijden. Aan de landenwedstrijd deden vier landenteams mee, Groot Brittannië, België, Turkije en Nederland. Nederland won. Jaap Rijks reed op Master, het paard van Job Dura. “Het eerste CHIO Rotterdam vond vlak na de Olympische Spelen in Londen plaats. Master weigerde nooit maar tijdens de Olympiade in 1948 vertikte hij het om over de sloot te springen. In Rotterdam sprong Master weer als vanouds en behaalden we met het Nederlandse team de overwinning,” aldus Rijks.
CHIO-status
Het CHIO was het eerste internationale concours dat van de Nederlandse Hippische Sportbond (nu KNHS) en de FEI in Nederland een landenwedstrijd mocht organiseren. Omdat zowel de landenwedstrijd springen als de military een landenwedstrijd was, kreeg het CHIO onmiddellijk de CHIO-status. Die is voor evenementen die meerdere landenwedstrijden op het programma hebben staan. Met alleen een landenwedstrijd springen krijgt een concours de CSIO status en bij alleen dressuur de CDIO status.
De landenwedstrijd springen staat sinds 1948 bij het CHIO Rotterdam op het programma en is slechts één keer niet doorgegaan, in 2020 vanwege COVID.
Competitie
In 2003 werd voor het eerst een competitie van verschillende landenwedstrijden gehouden. De prestaties van landenwedstrijden van acht concoursen, waaronder het CHIO Rotterdam, en de finale in Barcelona tilden de landenwedstrijden naar een hoger niveau.
Het is niet alleen eervol om voor je land te rijden tijdens zo’n landenwedstrijd, voor menig (aankomend) ruiter is het ook een goede voorbereiding voor een belangrijk kampioenschap zoals een EK, WK of de Olympische Spelen. Bondscoach Jos Lansink: “Een landenwedstrijd is ongelooflijk belangrijk. Om meerdere redenen. Natuurlijk is het een eer als je voor je land mag rijden. Als team een prestatie leveren is in onze sport alleen mogelijk tijdens grote kampioenschappen en tijdens deze landenwedstrijden. Als je deze wedstrijd wilt winnen moet je met z’n allen aan hetzelfde touw trekken. Je werkt als team ergens naar toe, trekt met elkaar op tijdens het evenement en helpt elkaar tijdens de wedstrijd. Het allerbelangrijkste verschil vind ik dat er geen enkele wedstrijd is waar ruiters de gelegenheid krijgen om twee keer hetzelfde rondje te rijden. Dat geeft een ongelooflijke hoeveelheid zelfvertrouwen voor paard en ruiter. Als er in de eerste manche iets niet helemaal lekker gaat, krijg je de kans om dat in de tweede manche te herstellen. Die mogelijkheid heb je als springruiter nooit. In dat opzicht vind ik het wel jammer dat er in de nieuwe opzet van de Longines League of Nations nog maar drie ruiters in de tweede manche mogen starten. Daarmee gaat de geluksfactor meer een rol spelen. Het wordt ook minder spannend, denk ik, als de eerste van de drie ruiters in die tweede manche een slecht resultaat neerzet, kunnen de anderen dat bijna niet meer goedmaken.”
Barcelona
Inmiddels zijn de eerste drie wedstrijden van de Longines League of Nations achter de rug en is het CHIO Rotterdam de volgende en laatste wedstrijd voor de finale in Barcelona in oktober. De line up van de ruiters is bekend. En die liegt er niet om. Met de nieuwe opzet een prijzenpot van € 700.000 per wedstrijd en nog eens € 1.600.000 voor de winnaar van de finale is de landenwedstrijd in deze nieuwe competitie echt anders!
(Tekst: CHIO Rotterdam)
Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
recent commentaar