Het maakt niet uit waar je gaat wonen. Liefst zo dicht mogelijk bij je moeder, zoals in mijn geval. Wij woonden in de Ketenstraat en ik na mijn huwelijk in de Rubroekstraat. Tussen deze twee straten was een gebied waar ik met mijn kinderwagen heel veel heb gelopen. Deze looproute ging altijd over de Crooswijkseweg dan langs de Boezemsingel; over het Takkenbruggetje en aan het eind het Vuilvishuisje. Dit huisje heeft later veel voor mij betekend, net zoals de grote boom die voor de Koninginnekerk stond waar later na de sloop van de kerk een seniorenflat is gekomen.

Her vuilvishuisje en de grote boom speelden later een grote rol in mijn leven als deelraadslid. Dat begon met Minister Ella Vogelaar die 250.000 euro beschikbaar stelde voor Crooswijk en voor  bewonersinitiatieven. Een voorstel van mij was om het Vuilvishuisje, dat staat op de kop van de Boezemsingel, uit te lichten. Tot op heden is dat nog steeds verlicht.

Er gebeurde meer in dat stukje Crooswijk. Op mijn looproute stond ook een reuzenpopulier voor de Koninginnekerk. De grootste boom van de omgeving. De kerk  werd in 1999 gesloopt omdat er een seniorenflat kwam. Daarom moest de  boom weg.  Er waren veel protesten van buurtbewoners, maar helaas zonder resultaat..

Gelukkig zijn er 10 stekjes bewaard op de Gemeentekwekerij. Toen heb ik erom gevraagd, maar stekjes moeten 6 jaar in de grond blijven. De jaren gaan snel en de Gemeentekwekerij zou weg gaan omdat er een nieuwe wijk zou komen. Inmiddels had kwekerij ander personeel en dat wist niets van de afspraak.

Toen ik op een receptie hoorde dat een van de gasten werkzaam was op de kwekerij. vroeg ik gelijk naar de stekjes van de oude boom. Hij vertelde dat van de 10 stekjes er al 7 geplant waren, ergens in Rotterdam, maar er waren nog 3 over. Hij ging dat de volgende dag gelijk regelen. Alles is goed gegaan, 1 boom is bij de Kralingse Plas geplant, de andere nazaat van de Koninginneboom in 2004 op het Schuttersveld door mij.

Hij heeft zich ontwikkeld tot een jonge en gezonde boom. Willem Bracht van speeltuin Crooswijk zou, als het nodig was, hem water geven. Ik vind dat de boom een betere plek verdient, vlakbij zijn moeder, waar altijd  een hoop kinderen omheen gingen staan. Ook dat heeft Rotterdam nodig.

Greet Wijs


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.