Van roken val je af, zegt men. Ik weet niet of dat waar is. Wat ik wel weet: van roken krijg je afval. Elke keer als ik zwerfafval raap, is het raak: lege sigarettenpakjes, doorzichtige plastic wikkels, lege shagpakjes en vloeitjes, gebruikte vapes, en natuurlijk peuken, heel veel peuken.

Deze column zou ik gemakkelijk kunnen vullen met foeteren op rokers en hun afval. Ik zou hen als viespeuken kunnen wegzetten. Zelf heb ik nooit gerookt, dus ik zou met gemak schone handen kunnen houden.

Maar het leek me leuker om eens een rekensommetje te maken. Want over hoeveel peuken hebben we het bijvoorbeeld? Als ik het goed heb uitgerekend, roken alle volwassen Rotterdammers iedere dag gezamenlijk ongeveer 1.045.000 sigaretten*. Wat zou er gebeuren als al die rokers al hun peuken op straat zouden gooien? Heeft u daar ook meteen een beeld bij? Buiten zou er al snel een laagje peuken liggen. Bij elke stap zou je op een paar peuken trappen. Oef!

Zo erg is het gelukkig niet. Kennelijk gooien veel rokers hun peuken en ander rook-afval netjes thuis weg of in een vuilnisbak op straat of in het park. Net als mijn overbuurman die buiten zijn sigaretje rookt en de peuk daarna in de vuilcontainer gooit. Elke keer als ik dat zie, word ik blij. Al deze rokers verdienen een compliment omdat zij dag in dag uit het goede voorbeeld geven aan iedereen om hen heen.

Het rook-zwerfafval is dus van rokers die hun afval helaas wel op straat en in het groen achterlaten. Waarom ze dat doen? We zijn het nou eenmaal zo gewend. Iedereen doet het. Rokers weten vaak niet dat peuken bestaan uit plastic, dat ze niet afbreken en zorgen voor vergiftiging van het water en voor een tragere groei van planten. Of ze vinden het vies om hun peuk bij zich te houden tot ze een afvalbak tegenkomen. En er zijn rokers die hun peuk met de beste bedoelingen niet in een afvalbak gooien omdat ze bang zijn om brand te stichten.

Nee, even geen commentaar nu. Doe uw ogen dicht en probeert u zich voor te stellen hoe Rotterdam eruit zou zien als deze rokers zich net zo zouden gedragen als al die voorbeeldige rokers. Heeft u er een beeld bij? Ik zeker. Wat een heerlijke droom… maak me alstublieft niet wakker!

Margreet van Dam

* Eigen berekening: in Rotterdam wonen ca. 550.000 mensen van 18 jaar en ouder. Van hen rookt 19,9%. Dat zijn dus ca. 110.000 rokers. Gemiddeld steekt elke roker negen-en-een-halve sigaret per dag op.


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.