Alvorens u een goed jaar te wensen met alles erop en eraan, eerst de actualiteit. Een column dient nu eenmaal in te spelen op wat er nu gebeurt. Gekoppeld aan mijn speciale aandacht voor de inwoners van ons stadskwartier Kralingen-Crooswijk.

Wat is namelijk het geval? Op het Meldpunt Vuurwerkhinder zijn 80.000 klachten binnengekomen. Als het stemmen waren geweest op de Tweede Kamer, goed voor één kamerzetel, maar dat terzijde. Waar het om gaat is dat de meeste klachten geluidsoverlast betroffen. En daar wilde ik het met u over hebben. Daar zit namelijk handel in. Voor onze middenstand. Een branche die het toch al zo slecht heeft. Ik zie de volgende kansen voor u: verkoop gehoorbeschermers. Een nieuwe hype naast de veiligheidsbrillen. Begin bij de mensen die geklaagd hebben. Misschien herinnert u zich nog dat jaren geleden in Australië goud werd gevonden met een metaaldetector? Direct gingen er veel goudzoekers heen, maar er werd slechts één partij rijk. De verkopers van metaaldetectoren. Ik ga ervan uit dat de initiatiefnemers van het Meldpunt Vuurwerkherrie dit volgend jaar weer gaan doen. Ze zullen dan proberen om nog meer klachten te krijgen. Mensen, die je dit jaar niet hoorde, maar die het goed voorhebben met deze initiatiefnemers zullen ze graag ter wille zijn. Ook zij zullen dan gaan knallen, zodat het meldpunt 2 kamerzetels kan veroveren. En zo maar door.

Kortom, de markt voor gehoorbeschermers en geluidsdempers zal blijven groeien. Daarnaast heeft een rechter onlangs bepaald dat oudejaarsnacht voor hem een gewone nacht is. Wie weet mag binnenkort iedere nacht vuurwerk afgestoken worden. Op den duur zal deze markt weer krimpen, als de vergrijzing doorgezet heeft en men dover is geworden. Pak de kans dus nu, in 2013, zou ik zeggen. En zo ziet u: ben ik toch aan mijn beste wensen begonnen. Maar ik wens u nog meer. Dat u niet ziek wordt, dat u zich niet teveel ergert aan wat anderen doen. Het jaar mag dan wel nieuw zijn, de mensen niet, die zijn als vanouds. Gewoon doorlopen, dan komt u veilig thuis. Net als vorig jaar.

Eduard Schuringa