Dames en heren, het gaat weer beginnen. De RIVM-wetten worden afgebouwd. We zijn weer overgeleverd aan onze eigen wetten. Gelukkig maar. Hoewel, is dat wel zo? Kunnen we nog terug? Hebben we niet een aantal Coronagewoonten ontwikkeld, waardoor we niet meer terug willen naar onze oude leefstijl? Ja, dus. Vorige column berichtte ik al over vele ouderen die van digibeet toen tot helemaal afhankelijk van hun iPad nu zijn geworden. En dan de geweldige gewoonte om alles maar met de koerier thuis te laten brengen. Verslavend. Alles wordt gebracht. Echt alles. Alle dagelijkse boodschappen. Lopend of fietsend boodschappen doen, doen we allang niet meer.

Oké, eens per kwartaal stappen we op onze elektrische fiets en laten ons haar knippen. Daar tussendoor wachten we thuis in spanning op ons door een groot winkelbedrijf verantwoord samengestelde maaltijdpakket, de oproep voor onze Coronaprik en groeien ondertussen dicht. Want de sportschool is namelijk gelukkig ook nog dicht. En als klap op de vuurpijl eten en verdrinken we op het terras met zijn tweeën ons ongebruikte vakantiegeld. Gezond leven anno 2021. Houd daarmee op! Ga weer boodschappen doen in de winkels in de eigen wijk. Geen bij ons thuisgebrachte kookpakketten meer.

Er is weer noodzaak en ruimte voor verandering. Maak van één dag in de week – bijvoorbeeld woensdag, maar het mag ook een andere vaste weekdag zijn – kliekjesdag. Restjesdag. Op die dag bekijkt u wat er nog over is en daar doet u iets mee. Ook nog duurzaam, goed voor het milieu. Word weer afhankelijk van uw voeten en uw fantasie. Zo zijn pizza’s en maaltijdsoepen ontstaan. Gooi van alles op een laag deeg en hup in de oven, of gooi het in een pan met water en zet het met een deksel erop op het vuur. Koop weer te grote bloemkolen, te veel bananen. Gooi niet wat te veel is weg.

Doe er iets mee. Haal ook meteen de batterij uit uw elektrische fiets. Schil weer uw eigen aardappelen, dop weer uw eigen bonen. Kom in actie. Doe iets doms. Velen zullen u volgen. Ik weet het niet, ik twijfel nog.

Eduard Schuringa


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.