Is Rotterdam in de ban van het songfestival? Ik in ieder geval niet. Deze freakshow gaat aan mij voorbij. Dat het stadsbestuur daar miljoenen voor over heeft moet de Rotterdamse Rekenkamer maar eens goed onderzoeken. Ik kan er geen doelmatige besteding in zien. Of denkt men op de Coolsingel (in een democratie kan iedereen zomaar wethouder worden) daadwerkelijk dat een Chinees bedrijf zich in Rotterdam komt vestigen vanwege dat malle gedoe in Ahoy? Ik ben bang van wel.

Gelukkig kan je over alles wat met het songfestival te maken heeft procederen bij de rechter. Vijf uitspraken vond ik op rechtspraak.nl. De mooiste gaat over onze eigen Willeke Alberti die zich ook eens heeft laten verleiden om mee te doen met het festival. De kenners weten dat het niet zo goed afliep. Het vileine blad Story sloeg haar daarmee om de oren: “zij ging op het Eurovisiesongfestival zo af dat we niet eens meer mee mochten doen”, om vervolgens nog maandenlang door te zeuren over haar privéleven. Een roddelcampagne DeTelegraaf waardig. Dat pikte onze Willeke (toevallig mijn favoriete zangeres van het Nederlandse lied) gelukkig niet. Zelfs Willeke kan het wel eens wat teveel worden. Zoals journalisten dan nog steeds met een mooi cliché schrijven: zij sleepte het blad Story voor de rechter. Die constateerde dat het blad niet alleen leugens had afgedrukt, maar dat de campagne tegen haar grievend was en een inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van Willeke opleverde.

De persvrijheid heeft ook zijn grenzen. De rechter kende onze zangeres een vergoeding van € 10.000 toe. Dat had van mij veel meer mogen zijn. Willeke is tenslotte de moeder van al onze zangeressen geworden. En zo mooi als zij het prachtige lied “Telkens weer” zingt, dat doet niemand haar na. Misschien was de rechter wel stiekem een fan van haar, hoogopgeleide mensen durven daar niet altijd voor uit te komen. Ik wel. En nu maar hopen dat Nederland niet wint. Het heeft ons al genoeg gekost.

Ton Rhijnsburger

Advokatenkollektief Rotterdam

Website: www.akrotterdam.nl
Facebook: /advokatenkollektief


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.