Nieuwjaarsdag. De kinderen, met iedereen die erbij hoort, komen aanwippen om ‘gelukkig nieuwjaar’ te wensen. Allemaal nog een beetje brak, want het is blijkbaar nogal laat geworden. De kleintjes vermaken zich op zolder en wij gaan ‘Risken’. (voor wie het spel niet kent: elk van de spelers heeft een leger met een bepaalde kleur, staat ergens op de wereldkaart opgesteld en om te winnen moet men zijn geheime opdracht vervullen) Mijn oudste dochter is een zachtaardig type waar je nooit ruzie mee krijgt, maar berg je als je met haar Risk speelt. In het begin van het spel speelt ze altijd het domme blondje en daardoor concentreert iedereen zich op de anderen, opdat die niet te sterk worden.risk

Al zij halverwege het spel toch wordt aan gevallen wijst ze fanatiek naar de andere spelers die volgens haar heel erg sterk staan: ,,je moet mij niet aanvallen, maar Peet! Die heeft al een heel continent en Afrika is ook al bijna van hem. Dan gaat je mij toch niet aanvallen? En als Peet wint, verlies je zeker”. In het begin liet ik me nogal eens door haar uit het veld slaan, want misschien had zij wel gelijk. Als iemand anders wint, kan jij alleen maar verliezen. Maar het eind van het liedje is meestal dat dit ‘domme blondje’ weer als eerste haar opdracht heeft vervuld en dus alweer heeft gewonnen. Deze Nieuwjaarsdag was zo’n klassiek geval. Barbara wordt door Niels aangevallen in het zuiden en Niels wordt alsmaar sterker. Als ik haar ook nog in het oosten ga aanvallen ontploft ze bijna: ,,pa, dat slaat toch nergens op! Niels staat twee keer zo sterk als u! U moet hém aanvallen, anders krijgt hij straks bij iedere beurt er zes le – gers bij voor zijn continenten!” En inderdaad, Niels krijgt weer een continent. Barbara kwaad: ,,ja, nou zie ik u verbleken, nou ziet u zelf hoe dom u speelt en ik kan er niks aan doen, want ik heb daar geen legers meer”. Ze slaat zelfs met haar vuist op tafel: ,,het is uw schuld dat hij straks gaat winnen”. Ze is woedend, want ze wil niet verliezen en helemaal niet van haar man Niels. Maar dan ga ik gewoon door met haar aan te vallen. Er vallen ook bij mij bossen legers weg, maar uit eindelijk veeg ik haar helemaal van het bord. Mijn opdracht was nl.: ‘vernietig alle zwarte legers’ en Barbara had de zwarte legers.

Jacques Beket