De meeste vakanties zijn weer achter de rug. Mijn familie zat in Frankrijk maar ik ga niet meer mee. Mijn kleindochter zei, ik ga voor u speciaal een Journi (fotoverslag) aanmaken, zodat u de hele reis kunt volgen op de computer.

Afgelopen zaterdag kwamen de leiders en kinderen terug van het CVV Berkel voetbalkamp. Zij waren in Hengelo geweest. Ook zij hadden iedere dag, op Facebook, een dagverslag met foto’s van hun kampavonturen, dus ook hen kon ik volgen.

 

Hoe ging dat vroeger toen ik kind was? Na de oorlog eerst niets. Wij hadden wel straatfeesten maar verder werd er gewerkt aan de wederopbouw. In 1947 werd er door bewoners uit de Ketenstraat een dagje strand georganiseerd. Veel kinderen waren nog  nooit naar het strand geweest. Wie dat dagje uit heeft betaald, weet ik niet, ik was toen 13 jaar. Met ca. 25 kinderen en buurtbewoners als leiding liepen we over de bruggen naar de Rosestraat waar de trein stond. Met het treintje door Rotterdam-Zuid naar Oostvoorne. Broer Piet en ik werden door onze oudste broer Kees en onze hond weggebracht. Op de foto van de trein in de raamopening vooraan, rechts, dat ben ik. Voor de deur in een witte regenjas broer Kees en de hond en daar boven Piet. Toen wij in Oostvoorne aankwamen zijn wij in de rij naar het strand gelopen. Piet met vlag voorop en ik sta rechts.

Ik moet altijd lachen als ik deze foto zie. Ik liep achterin de rij maar toen er een foto werd gemaakt en Piet voorop liep ging ik zo snel mogelijk  bij hem staan met een houding van ‘hier ben ik’.  Dat komt, denk ik, door de oorlog toen trokken wij veel met elkaar op. Piet is in 1931 en ik in 1933 geboren. Onze vader en twee oudere broers zaten in Duitsland als dwangarbeiders. Leen, onze jongere broer, is van 1941 maar Piet en ik hebben samen de laatste jaren van de oorlog opgetrokken om voor de rest van het gezin te zorgen, zoals  kooltjes zoeken in de Oude Plantage tussen de sintels.   Maar ik heb veel geleerd in die tijd, zeker op sociaal vlak.

Greet wijs


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.