Als je net als ik van voor de oorlog bent is er veel gebeurd in de buurt waar je werd geboren. Dat begon met de brandgrens, alle huizen rond mijn geboortehuis zijn weg. Dan moet er nagedacht worden over hoe je de stad weer gaat opbouwen, zeker in Kralingen, met heel veel verschillende buurten. Niet makkelijk.

Als eerste was bij ons de buurt tussen de Weteringstraat en de Gerdesiaweg aan de beurt. Het eerste huis dat gereedkwam was op 5 december 1949 in de Van de Leckestraat. Het waren goede huizen voor die tijd, enkelsteens muren en natuurlijke ventilatie maar geen warm water voor de douche.

In al die jaren  daarna is er niet veel veranderd en zeker de laatste jaren is er geen goed onderhoud gepleegd. In juli 2020 kregen de huidige bewoners een brief van Woonstad Rotterdam dat zij de buurt wilde gaan slopen.

Wat ik begreep van bewoners uit deze buurt, is dat Woonstad op die plek duurdere woningen willen bouwen  Hopelijk komen er betaalbare woning voor de huidige bewoners.  Daar is in Rotterdam een grote behoeft aan. Op 10 december is er een vergadering van de gebiedscommissie en wordt hierover gesproken.

Ik ben benieuwd ernaar wat de bedoeling is met de huidige bewoners en hoe dit voor deze bewoners geregeld gaat worden. Wat ook nog speelt zijn de namen van verzetsstrijders die gedood zijn in de oorlog. De straten zijn vernoemd naar hen. Bijvoorbeeld de Marinus van der Stoepstraat. Wij liepen daar op 4 mei een stille tocht en door nog meer straten. De stille tocht eindigde bij de Steen van de miljoenen tranen op de Oudedijk.

In de beginjaren liepen  er nog kameraden van de verzetsstrijders mee maar de laatste jaren niet meer. Ook de naambordjes werden kleiner. Gaat dit nu ook verdwijnen? Wat gebeurt er nu met de eerste woningen van na de oorlog?  Net na de oorlog was er een grote behoefte aan grote woningen. In Kralingen-West waren  veel grote gezinnen die in veel te kleine huizen woonden.

Buurten veranderen, zoals ook dit gebied. Op de foto was de metro onder de Gerdesiaweg in aanbouw. De huizen aan de zuidzijde van de Gerdesiaweg waren toen nog niet gebouwd, rond 1979. In een daarvan woonde ik.

Greet Wijs


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Dit veld is vereist.
Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.