Ik kom niet meer bij, want mijn vriendinnen vragen steeds: wanneer kom je terug Lita? Ha, ha. Omdat ze me zien ronddraaien in Suriname. Ik ben echt in mijn element als ik daar ben. Weet je waarom ik denk dat ik een fantastische tijd heb?  Ik vermoed dat het is omdat ik me gedraag als een van de lokale bewoners. Ik zak naar het niveau van de Surinamers die er wonen. Weet je wat het is?

Veel mensen uit het buitenland die naar Suriname komen gedragen zich echt als een buitenlander. Dat moet je niet doen als jij je snel thuis wilt voelen. Een concreet voorbeeld van je als een buitenlander gedragen. In Nederland zijn we heel erg op de minuut af. Als je met een Surinamer een afspraak hebt, moet je alle geduld hebben. Als je bijvoorbeeld voor een loket staat, bij bijvoorbeeld de belastingen en als in jouw beleving de rij niet echt vlot en je begint te zuchten en opvallend met je schouders te draaien, zo van, gaat de rij nog opschieten of niet? Als je dat doet, zal men je aankijken alsof ze willen zeggen, doe rustig. Je voelt je meteen ongemakkelijk.

Dat noemen we: je op z n Nederlands gedragen. Niet punctueel zijn. Ik zeg altijd: laat los. Ik gedraag me dus als een lokaal iemand. En je gelooft het niet, ik krijg alles voor elkaar. Er koken mensen voor mij. Ik kan het zo gek niet bedenken en het wordt geregeld. Dat is zo een lekker gevoel! Want elke vakantie is weer de vraag, hoe het zal verlopen. Ik heb het zo naar mijn zin dat mensen me vragen, Lita ga je niet meer weg? Ha, ha. Natuurlijk ga ik weer naar Nederland terug. Weet je, ik ga even een brug slaan naar een ander verhaal. Kids van gescheiden ouders hebben vaak twee huizen. Een thuis bij hun vader en een thuis bij hun moeder.

Dus twee thuizen. Met als extra dat ze van alles twee hebben, zoals bijvoorbeeld twee PlayStations. Zo zie ik ook mijn leven. Ik voel me thuis in Suriname en ik voel me thuis in Nederland. Ik heb dus twee thuizen. En van dat gemak maak ik gebruik. Het nadeel is wel dat ik altijd onderweg ben. Dus, als ik Nederland ben, dan wil ik naar Suriname en als ik in Suriname ben, dan wil ik naar Nederland. Ik noem het ‘ik ben nergens ergens’. Altijd in between.

Lita Gunther


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.