Er zijn mensen die met plezier allerlei kerken bezoeken, meestal uit historische interesse. Misschien ook wel omdat de sfeer van een in gebruik zijnde kerk verloren dreigt te gaan, vanwege de grote leegloop. Ook ik ben nogal nostalgisch aangelegd. Zo bezoek ik graag oude café’s en wel om dezelfde reden. Ik heb al tientallen café’s bezocht, waarvan ik het vermoeden heb dat ze er over 15 jaar niet meer zijn. Omdat er zo’n leegloop is, net als bij de kerk. Dan heb ik het over café’s gerund door bijvoorbeeld een ouder echtpaar.

Het pand is meestal van hen zelf, vroeger verdienden ze een goede boterham, maar nu teren ze al jaren in. Soms zit ik in zo’n café tijdens het ‘happy hour’. Dat is ongeveer tussen 5 en 7 uur ‘s avonds. Vroeger zat om die tijd het café vol, want de mensen kwamen uit hun werk en namen nog even een biertje voor ze naar huis gingen, even bijkletsen met collega’s of kennissen. Dan ging de vrouw van de kroegbaas rond met blokjes kaas met mosterd of bitterballen. Dat maakt dorstig. Maar nu hangen er alleen één of twee eenzame figuren aan de bar en ik zit ergens in een hoekje. Daar kan je het gas en licht natuurlijk niet van betalen. Het is dat ze geen huur meer hoeven te betalen, anders waren ze al lang op de fles gegaan. Want als oud-kleinezelfstandige let ik natuurlijk op de geldstroom. Als je weet hoe de geldstroom loopt, begrijp je alles en iedereen. Het interieur is meestal uit de jaren 60 of ouder.

Toen was er nog geld en werd alles sfeervol ingericht volgens de laatste mode met persjes op de tafeltjes voor de huiselijke sfeer. Maar nu wordt er niets meer verdiend en blijft alles bij het oude. Gaat er iets kapot, dan wordt naar de goedkoopste noodoplossing gezocht. De toiletten zijn daar meestal een goed voorbeeld van. Er is altijd wel ergens een lekkage geweest. Die is dan gerepareerd, maar het stucwerk is nooit vernieuwd. Of die bruine ingebrande vlekken op de plastic stortbak, waar tientallen bezoekers in de loop der jaren even hun peuk hebben neergelegd om hun ‘zwager’ uit de broek te kunnen halen. Het zijn de tekenen van verval en dat vind ik mooi, dat is nostalgie, dat is geschiedenis, dat is kunst.

Café’s - Jacques Beket

Jacques Beket