Kralinger Anne Gercama was woensdag 26 april naar het Rotterdamse stadhuis gelokt met de mededeling dat zijn dochter Arianne als Rotterdams ambtenaar beëdigd zou worden. Hij wist dat het eerdaags zou  gebeuren, dus was hij vroeg opgestaan en verbaasde zich vervolgens over het grote aantal mensen in de Burgerzaal.

Hij voorzag een lange zit. Zijn ongeduld veranderde na enige tijd in het besef dat hij een koninklijke onderscheiding zou ontvangen. Burgemeester Ahmed Aboutaleb speldde hem het ordeteken op dat hoort bij het lidmaatschap van de Orde van Oranje Nassau. Toen de koninklijke lintjesregen ophield, diende Anne nog even te blijven, want de beëdiging van zijn dochter Arianne, gepland in juni, zou aansluitend plaatsvinden. Een heuglijke dag voor vader en dochter.

Anne Gercama is de laatste jaren vooral zichtbaar als organisator van de concerten (doorgaans klassiek, met uitstapjes naar o.m. jazz) van MUZIKC (www.muzikc.nl) in Kralings zalencentrum Pro Rege aan de Oudedijk in Rotterdam-Kralingen.

Herdenkingsconcert
De eerstvolgende gelegenheid? Het ‘Herdenkingsconcert’ op zaterdag 13 mei, in Pro Rege aan de Oudedijk 113 in Kralingen. Aanvang: 20.00 uur. Met o.m. muziek van de in de Tweede Wereldoorlog omgebrachte joodse componist Leo Smit.

Vrijwillige duizendpoot
De activiteiten die Anne Gercama als vrijwilliger  ontplooide, na te hebben gewerkt bij Unilever,  zijn van velerlei aard. Zoals al aangegeven loopt hij het meest in het oog als organisator en nog veel meer van MUZIKC. Hij is taalcoach en begeleidt conversatiegroepen anderstaligen bij Stichting Gilde Rotterdam. Hij deed en doet veel ‘kerkelijk werk’ en was betrokken bij de ‘federatie’ tussen de Gereformeerden en Hervormden in Kralingen, thans ‘Protestants Kralingen’. In 2003 begon hij met de ‘dialoogtafels’ en later kwamen daar de ‘Dialopen’ bij. Reeds in 2000 richtte hij de kerkelijke  ‘Werkgroep Duurzaamheid’ (energie, grondstoffen, voeding) op. In 2003 bracht hij het contact met de plaatselijke migrantenkerken tot stand. Daaruit voortkomend: de jaarlijkse Carol Evensong in de Hoflaankerk, voorafgaand aan de advent, een ware multiculturele happening. Nieuwste activiteit: het ‘Groene Kerkenlabel’. Daar zult u meer van horen!

Anne Gercama, gedecoreerd, met zijn echtgenote Nel, dochter Arianne en zoon Jeroen, woensdagmiddag 26 april 2017 in zalencentrum Pro Rege in Rotterdam-Kralingen. Helemaal links predikant Ilse Hogeweg die tot haar schrik(?) ook op de foto komt.

Prinses Rosemarie
Tijdens de receptie in Pro Rege noemde zoon Jeroen zijn vader ‘een idealist met opgestroopte mouwen’. Anne Gercama schroomt immers niet de affiches van de aankomende MUZIKC concerten, waar dat maar mogelijk is, eigenhandig aan te plakken. Ook doet hij de PR van MUZIKC. Hij is al weer enige tijd gepensioneerd maar zit niet stil, zoals Candide in het gelijknamige verhaal van Voltaire zegt ‘Il faut cultiver son jardin’, nadat hij de wereld heeft bereisd en veel heeft meegemaakt. ‘Prinses Rosemarie’, 9 jaar, kleindochter van Anne, had het behaagd haar oma Nel ook te onderscheiden. Die is immers sinds jaar en dag Anne’s toeverlaat. De ‘versierselen’, door Rosemarie zelf gemaakt,  waren door vader Jeroen meegebracht.

Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
[wysija_form id=”1″]