Met nog twee speelronden te gaan, blijft Excelsior het spannend maken. Net als een week eerder tegen SC Cambuur leek Excelsior ook thuis tegen landskampioen PSV op weg naar een goed resultaat, maar uiteindelijk stonden de Kralingers toch met lege handen. Jurgen Locadia zorgde in de 91e minuut namens PSV voor de winnende treffer. Het werd 2-3 tot teleurstelling van alles en iedereen van Excelsior.

De Kralingers bleven door de nederlaag op 31 punten staan en zakten naar de vijftiende plek van de Eredivisie, één plaats boven de streep. NAC Breda staat één plek lager en heeft drie punten minder. Go Ahead Eagles is zeventiende met 26 punten. De beslissing of Excelsior zich rechtstreeks kan handhaven in de Eredivisie valt in de laatste twee speelronden. Lukt dat niet, dan volgen de play-offs om promotie/degradatie.

Bloemen
Er leek afgelopen zaterdag niet zo veel aan de hand voor Excelsior. Halverwege de thuiswedstrijd tegen PSV stond het 0-0 in Stadion Woudestein. PSV, de kersverse landskampioen die vooraf bloemen had ontvangen van de Excelsior-spelers, speelde duidelijk niet voluit. Ook wisten de Kralingers halverwege de wedstrijd al dat de concurrenten NAC Breda en Go Ahead Eagles hun wedstrijden hadden verloren.

Memphis Depay
Toen Excelsior in de 52e minuut ook nog op voorsprong kwam, leek niets een prachtig weekend nog in de weg te staan. Het was Sander Fischer die een cornerbal binnenwerkte, al werd het laatste tikje gegeven door Luuk de Jong. Na de gelijkmaker van Georginio Wijnaldum, zette Jeff Stans Excelsior uit een strafschop in de 72e minuut opnieuw op voorsprong. Een schot van Bas Kuipers kwam tegen de hand van Nicolas Isimat. Scheidsrechter Nijhuis legde de bal op de stip en toonde de PSV’er zijn tweede gele kaart. Nadat de penalty was benut, leek het voor Excelsior helemaal goed te komen tegen de tien van PSV. Helaas werd een kwartier voor tijd een overtreding gemaakt, die een vrije trap opleverde voor PSV op een gevaarlijke plek. Een klusje dat je Memphis Depay wel kunt toevertrouwen, zo bleek. Hij schoot de 2-2 binnen. Ook dit gelijke spel was voor Excelsior prima geweest, maar de dying seconds werden de Kralingers, niet voor het eerst dit seizoen, fataal.

Sander Fischer

Aanvoerder Sander Fischer baalt na de nederlaag op de valreep van Excelsior in eigen stadion tegen PSV. Foto: Jan den Breejen

,,PSV speelde op halve kracht en daar hadden wij van moeten profiteren. Dat we dat niet doen is ongelooflijk”, brieste middenvelder Jeff Stans na de wedstrijd. ,,Dit mag gewoon niet gebeuren, daar word ik inderdaad moedeloos van.” Marinus Dijkhuizen noemde het weggeven van de voorsprong en daarna het gelijke spel ‘amateuristisch’. ,,PSV zette niet meer aan, was niet meer dreigend of gevaarlijk. Deze nederlaag is een mentale dreun, heel pijnlijk.”

Tickets
Toch is de hoofdtrainer van Excelsior er nog steeds van overtuigd dat zijn ploeg het gaat redden in de Eredivisie. De benodigde punten moeten dan worden gepakt in de uitwedstrijd tegen FC Utrecht (zondag 10 mei) of in de thuiswedstrijd tegen AZ (zondag 17 mei). Voor beide wedstrijden zijn tickets beschikbaar via www.excelsiortickets.nl. De uitwedstrijd tegen FC Utrecht betreft een bus/autocombi. Omwisselbiljetten voor de auto zijn via de webshop te koop. Opgeven voor de buscombi kan via info@sbvexcelsior.nl.

excelsior-logoWebsite: www.sbvexcelsior.nl
Adres: Stadion Woudestein
Honingerdijk 110