Machteld Rullens, Follow, 2010, video, Courtesy Galerie Rianne Groen
Galerie Rianne Groen presenteert in maart de eerste solotentoonstelling van Machteld Rullens (Den Haag, 1988). Rullens studeerde recentelijk af aan de KABK in Den Haag, waar haar werk eerder dit jaar was te zien in de tentoonstelling Now or Never #2 in het GEM.  Momenteel studeert ze aan het Piet Zwart instituut.

In het werk van Machteld Rullens worden documentaire en fictieve verhaallijnen gecombineerd om het alledaagse op een andere manier te tonen. Haar registraties nemen de vorm aan van video’s, performances en installaties.

shopkeepers
Machteld Rullens, Shopkeepers, 2012, video, Courtesy Galerie Rianne Groen

Ze maakt werk door te observeren, in de stad rond te dwalen en met verschillende mensen te spreken; hierdoor  kunnen onverwachte momenten ontstaan. Het spel tussen maker, acteur, voorbijganger en toeschouwer beschouwt Rullens als haar materiaal.

De schoonheid en absurditeit van het alledaagse zijn haar onderwerp. Kleine dingen die veel mensen over het hoofd zien vergroot ze uit, waarmee ze een tegengif kunnen worden tegen een samenleving die steeds oppervlakkiger lijkt te worden.

Rullens’ werk balanceert vaak op de dunne lijn tussen feit en fictie.

areaofplainshapes
Machteld Rullens, Area of Plain Shapes, 2012, photographs on paper, 47 x 110 cm,
Courtesy Galerie Rianne Groen

De titel van de tentoonstelling, A Room of One’s Own, verwijst naar die verweving: in het gelijknamige essay van Virginia Woolf wordt door middel van een fictieve verteller en verhaallijn ingegaan op de rol van vrouwen als schrijvers en als karakters in fictie. Woolf stelt dat fictie soms dichter bij de waarheid zit dan de feiten.

In de tentoonstelling bij Galerie Rianne Groen zullen nieuwe werken te zien zijn waarbij de focus ligt op Rotterdam en haar inwoners. Ook wordt een selectie van ouder videowerk gepresenteerd en een wand met foto’s die op verschillende plekken in de wereld zijn gemaakt.

Galerie Rianne Groen
Machteld Rullens – A Room of One’s Own – 16 maart t/m 13 april 2013
Opening 15 maart 19.00 – 22.00