De inbreker, die oktober vorig jaar een bronzen beeld van 36.000 euro van de kunstenaar Corinna de Jong heeft gestolen uit Galerie Brons in de Dr. Zamenhofstraat in de Kralingen, is onlangs veroordeeld tot een celstraf van 16 weken, waarvan zes voorwaardelijk.

De 41-jarige Noordereilander is schizofreen. ,,Als ik drink werken mijn medicijnen niet,’’ excuseerde hij zich bij de politie voor de kraken. Op glasscherven in de galerie is na twee (!) inbraken zijn bloed aangetroffen. De kunstenares was zeer gedupeerd, want het verdwenen abstracte vrouwenbeeld werd verwacht op een Amerikaanse tentoonstelling. Naast de twee opgeloste inbraken is de 51-jarige beeldhouwster dezelfde week getroffen door nog een kraak in haar werkruimte, waarbij twee beelden van in totaal 5.000 euro zijn gestolen. De verzekering heeft inmiddels de schade vergoed en De Jong maakt een nieuwe versie voor de overzeese tentoonstelling.

Niet uitgesloten
Na zijn aanhouding meldde bij de politie de kunstdief het niet uit te sluiten dat hij de kraken heeft gepleegd. ,,Maar doordat ik nogal veel drink, kan ik me er niks van herinneren,’’ zei hij. Behalve aan de twee inbraken bij Galerie Brons, is hij ook schuldig verklaard aan de kraak in het kunstenaarsatelier van beeldhouwer Robbert Jan Donker aan de Oostzeedijk Beneden. Daar waren zeven beelden verdwenen na een inbraak. Daar aangetroffen bloedspatten blijken ook van de ‘kunstliefhebber’ te zijn. En bij de mislukte inbraak in 2010 in Muziek Centrum Sound Check in de Scholtenstraat in Schiedam zijn ook vingerafdrukken en DNAsporen van hem gevonden. Omdat de werkwijze bij de inbraken – waarbij een straatsteen door de voordeurruit wordt gegooid en de dief naar binnen stapt – steeds hetzelfde is, vindt de rechter betrokkenheid van de niet in de rechtbank verschenen Rotterdammer bewezen.

Strop
Beeldhouwster Corinna de Jong signaleerde notabene ‘s avonds op de dag van de uitspraak, 5 maart jl., dat de dief bezig was nauwgezet de nieuwe beveiligingsinstallatie van haar werkplaats/galerie te bestuderen. Hij staat keurig op de video. Een klant van het nabijgelegen tapasrestaurant De hemel op Aarde zag dezelfde man in auto’s gluren. Kennelijk niet met goede bedoelingen. Met zijn mobiele telfoon maakte hij vanuit De Hemel een aantal foto’s. Het lijkt erop dat er een ‘wachtlijst’ is om achter de tralies te kunnen worden ‘geplaatst’ vanwege dit soort vergrijpen. Corinna overweegt een civiele procedure om een gebiedsverbod af te dwingen.

(van onze rechtbankverslaggever) foto wikkipedia