In Oud Crooswijk liggen het Frederiksplein en het Marnixplein. Verouderde pleinen met een stenig karakter die een opknapbeurt nodig hebben, zodat zij weer volledig als buurtplein dienst kunnen doen. Een nieuwe inrichting van de pleinen is onderdeel van het uitvoeringsprogramma Crooswijk Werkt, waarin deelgemeente, gemeente Rotterdam woningcorporaties Havensteder en Woonstad samenwerken om te zorgen dat Crooswijk weer mee doet en een wijk wordt waarin het goed wonen, werken en opgroeien is.
- Het huiswerk is gedaan, nu aan de slag
Bij het ontwerp voor de herinrichting zijn omwonenden en gebruikers van de pleinen nauw betrokken. Na een aantal voorbereidende sessies, zoals een bewonersmiddag en -avond, enquête onder de kinderen van de Oscar Romeroschool en individuele gesprekken ligt er nu een definitief ontwerp voor het Marnixplein. Na de zomervakantie kan worden gestart met de werkzaamheden. Het Frederiksplein is nog niet in dit stadium. Hier worden de mogelijkheden onderzocht om er een waterplein van te maken: een bijzondere oplossing om tijdens hevige regenval tijdelijk water op te vangen om vervolgens in droge(re) periodes dienst te doen als speel- en ontmoetingsplein. Ontwerp en uitvoering hiervan is in 2014.
Hoe gaat het Marnixplein worden?
‘Vergroening en ontmoeting’ gaan het Marnixplein veranderen van een stenige, gedateerde omgeving in een plein met een groene en natuurlijke uitstraling. Portefeuillehouder Jock Geselschap is tevreden met het ontwerp waar bewoners een grote stem in hebben gehad: “In het ontwerp is rekening gehouden met de wensen van omwonenden en gelijkertijd maken we een goede slag met de vergroening van de wijk. Crooswijk is een van de meest stenige wijken van Rotterdam; dat kan en moet anders. Er komt een gazon met speeltoestellen voor verschillende leeftijdsgroepen en er worden plantvakken aangelegd. 10 oude populieren die aan het einde van hun levensduur zijn worden gekapt. Daarvoor worden 30 nieuwe bomen terug geplant. De omgeving van het Marnixplein is sowieso al aan het vergroenen door de komst van de buurtmoestuin aan de Marnixdwarsstraat en het gevelgroen dat Havensteder heeft aangebracht aan diverse woningen.”
Actief en natuurlijk spelen
Het Marnixplein wordt een plein voor actief spel voor verschillende leeftijdsgroepen. Aan één zijde van het plein komen speeltoestellen voor de allerkleinsten; aan de andere kant voor grotere kinderen. De speelondergrond is zand met er omheen gras. De speeltoestellen zijn robuust en worden geplaatst op zand, omdat dit goed past bij de natuurlijke uitstraling. De bestaande tafeltennistafel wordt veel gebruikt en die krijgt ook weer een plekje op het plein. Een voetbalvoorziening wordt niet gemaakt, daarvoor kunnen de kinderen naar het Frederiksplein. Ook in het nieuwe ontwerp van het ‘Frederiks-water-plein’ komt een voetbalveld terug.
Ontmoeten
Op het huidige Marnixplein staan de bankjes fantasieloos in een rechte lijn en dragen niet bij aan een gezellige ontmoeting. Op het nieuwe plein wisselen bankjes en andere zitelementen elkaar af langs de paden, de plantvakken en het kunstwerk. Dit kunstwerk – de Obelisk- blijft in het nieuwe plein behouden met aanpassingen om het beter in te passen. De grond rondom het kunstwerk wordt opgehoogd, er komen bankjes langs de lange zijden en de led verlichting die regelmatig kapot is wordt verwijderd. In het speelgedeelte voor de kleinsten komt een picknicktafel met bankjes voor kinderen.
Samen het plein goed gebruiken
Portefeuillehouder Jock Geselschap wil niet alleen investeren in dit plein met materiaal; ook de betrokkenheid van de gebruikers en omwonenden is belangrijk om de opknapbeurt te laten slagen: “Om er echt buurtpleinen van te maken is meer nodig dan alleen gras, bomen, speeltoestellen en bankjes. Betrokken bewoners die actief zijn op het plein door bijvoorbeeld activiteiten te organiseren of samen een oogje in het zeil houden om het plein schoon en heel te houden: dat is de kracht van een buurtplein. Iedereen moet zich er thuis voelen. En thuis houd je de boel ook netjes en heel! Daarom gaan we samen met bewoners en wijkpartners zoals BuurtLAB, TOS, SBKC en Havensteder aan de slag om te zorgen dat het sociale deel ook wordt opgepakt.”
recent commentaar