Winnaar doet onderzoek naar innovatieve kustbescherming

Utrecht, 31 mei 2019 – Kustwaterbouwkundige Matthieu de Schipper (35) is vrijdagavond 31 mei uitgeroepen tot New Scientist Wetenschapstalent 2019. De jonge onderzoeker ontving de prijs onder meer vanwege zijn originele onderzoeksmethoden. Zo raasde hij gewapend met een waterscooter vol meetapparatuur langs de kust om het gedrag van water en zand te bestuderen.
De Schipper, universitair docent aan de Technische Universiteit Delft, verzamelt met zijn team meetgegevens die inzicht geven in de verandering van zandstranden onder invloed van mens en natuur. Hieruit volgen voorspellingen op basis waarvan je zó kunt ingrijpen in het landschap – bijvoorbeeld door op een specifieke plek veel zand te storten – dat golven er zelf voor zorgen dat de kust op vitale plaatsen aansterkt.

X-factor
De prijs werd dit jaar voor de vijfde keer uitgereikt en is een initiatief van populairwetenschappelijk tijdschrift New Scientist. De winnaar werd bekendgemaakt tijdens het evenement New Scientist Live in het Utrechtse TivoliVredenburg door jurycovoorzitter Willy Verstraete (voorzitter FWO) en jurylid Melanie Peters (directeur Rathenau Instituut).
Jim Jansen, hoofdredacteur van New Scientist en tevens jurylid, is content met de winnaar. “Als jury ben je op zoek naar onderzoek dat de X-factor heeft”, zegt hij. “Het onderzoek van de finalisten is vanzelfsprekend allemaal van ontzettend hoog niveau. Het is dan ook een beetje appels met peren vergelijken. Maar het onderzoek van De Schipper is uniek in zijn originele aanpak, belangrijke resultaten en actualiteit. Een verdiende winnaar.”

Zie ook: Henk-Jan Boele (Erasmus Universiteit) is genomineerd voor Wetenschapstalent 2019

De prijs
De prijs voor het New Scientist Wetenschapstalent is in het leven geroepen om jonge, wetenschappelijke talenten een platform te bieden en hen te stimuleren in hun onderzoek. Als winnaar ontvangt De Schipper een geldbedrag van 2.500 euro (beschikbaar gesteld door het Rathenau Instituut en New Scientist), evenals een trofee. Bovendien krijgt hij de gelegenheid zijn onderzoek via New Scientist verder onder de aandacht te brengen en verschijnt er een uitgebreid interview in Het Parool.

Publieks- en juryprijs
De verkiezing van het New Scientist Wetenschapstalent kent een publieks- en jurycomponent. De publieksstemronde en die van de jury tellen beide voor 50 procent mee in de einduitslag. De jury bestond dit jaar uit voorzitters Stan Gielen (voorzitter NWO) en Willy Verstrate (voorzitter FWO), aangevuld met Belle Derks (voorzitter Jonge Akademie in Nederland), Sylvia Wenmackers (covoorzitter Jonge Academie in Vlaanderen), Melanie Peters (directeur Rathenau Instituut) en Jim Jansen (hoofdredacteur New Scientist).
De andere vier finalisten waren Alie de Boer (Maastricht University), Jonas Lembrechts (Universiteit Antwerpen), Gerine Lodder (Tilburg University) en Zoë Robaey

(Technische Universiteit Delft)


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.