Er moeten meer koopwoningen in het middensegment worden gebouwd in Rotterdam. Van de te bouwen huizen moet tot en met 2030 10% bestaan uit middenkoop. Dat zijn woningen tussen de € 181.000 en € 325.000.

Dit heeft de gemeenteraad onlangs vastgesteld in het Actieplan Middenkoop. Doel van dit plan is dat middeninkomens makkelijker een huis kunnen kopen.

30% middenkoop in grotere bouwprojecten
Steeds vaker hebben Rotterdammers moeite met het vinden van een betaalbare woning. Vooral mensen met een middeninkomen die werken in bijvoorbeeld het onderwijs, de zorg of bij de politie. Zij verdienen te veel voor het sociale prijssegment en te weinig voor duurdere woningen. Ondertussen wordt het middensegment steeds schaarser doordat de huizenprijzen de laatste tijd flink stijgen.

In het nieuwe actieplan staan maatregelen om het aanbod van middeldure koophuizen te vergroten. Bijvoorbeeld door bij grotere bouwprojecten te eisen dat 30% van de huizen behoort tot het middensegment. Het gaat om bouwprojecten waar het kan met zeventig of meer woningen. Daarnaast passen we een zelfbewoningsplicht en anti-speculatiebeding toe bij nieuwbouw in de middenkoop en een opkoopbescherming voor betaalbare bestaande woningen.

Onderzoek naar koopvarianten
Met deze maatregelen wil de gemeente het belang van middenkoop uitdragen richting marktpartijen en het Rijk. Verder onderzoeken we koopvarianten, bijvoorbeeld in combinatie met een (landelijk) fonds voor middenkoop. Hiermee hopen we meer betaalbare of grotere middenkoopwoningen te realiseren.

Het Actieplan Middenkoop staat niet op zichzelf. Samen met bijvoorbeeld het Actieplan Middenhuur past het in de bredere aanpak van dit stadsbestuur om de woningmarkt voor alle Rotterdammers betaalbaar te houden.

Lees meer over het actieplan op Rotterdam.raadsinformatie.nl (u gaat naar een PDF).

(Ingezonden mededeling gemeente Rotterdam)


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.