Bij het inmiddels traditionele Hoflaan Wandelconcert laten de organisten Wouter van der Wilt en Eric Koevoets op vrijdag 7 juli ware meesterwerken horen. Zij spelen in één van de mooiste wijken van Rotterdam in twee heel verschillende kerken onweerstaanbare orgelwerken, zoals de Moldau van Smetana en delen uit De Grote Orgelmis van Bach. Het publiek kan daarbij meeleven via de live-beelden van de organisten. De wandeling door de lommerrijke Hoflaan van de ene naar de andere kerk geeft het geheel een extra dimensie. Het concert start om 20:00 uur in de Sint Lambertuskerk. De toegang is vrij met na afloop een collecte.

Meesterwerken
Het zeer bekende symfonische orkestwerk over de Moldau-rivier van Bedrich Smetana ontrolt zich van fluisterend stroompje tot een kolkende massa. Een stuk dat Wouter van der Wilt speelt in een transcriptie voor orgel op het hoogromantische Maarschalkerweerdorgel van de Sint Lambertuskerk. Daarnaast laat hij de Tweede Sonate van August Gottfried Ritter horen, die bekend stond om zijn meesterlijke improvisatiespel. De inmiddels overleden Bram Beekman was op het conservatorium de orgeldocent van Wouter. Van deze onvergetelijke meester speelt hij een modern getint werk, gebaseerd op het gregoriaanse ‘Veni creator spiritus’. Hij sluit af met werken van de beroemde Parijse componist Marcel Dupré.

Eric Koevoets zet het concert in de Hoflaankerk voort met een aantal delen van de Grote Orgelmis (Clavierübung III) van Johann Sebastian Bach. Dit werk kan wel de Hohe Messe van de orgelmuziek genoemd worden. Bach bundelt hierin al zijn inzichten, kennis en vaardigheden tot een meesterwerk pur sang, dat boven alles uitstijgt.

Waar en wanneer?
Het concert op vrijdag 7 juli begint om 20.00 uur. De St.-Lambertuskerk, Oostzeedijk Beneden 1-3 te Rotterdam-Kralingen, is open vanaf 19.30 uur. De beste parkeermogelijkheid (vrij parkeren) is bij ‘Trompenburg-Tuinen & Arboretum’/ ‘Excelsior’ aan de Honingerdijk, 7 minuten lopen van de kerk verwijderd. Openbaar vervoer: tram 21 en 24 (halte Avenue Concordia) – metro (halte Voorschoterlaan). Zie ook lambertuskerk-rotterdam.nl en rotterdamorgelstad.nl. (ingezonden mededeling Venster op Muziek in de Lambertus)

PROGRAMMA Hoflaan Wandelconcert – 7 juli 2017

Wouter van der Wilt in St. Lambertuskerk

  1. Sonata No. 2 in e-moll opus 19 August Gottfried Ritter (1811 – 1885)
  2. Vltava (De Moldau) Bedrich Smetana (1824 – 1884)
    No. 2 uit Má Vlast Transcr. voor orgel B. Bannasch
  3. Veni Creator Bram Beekman (1949 – 2016)
  4. Entrée, Canzona et Sortie op. 62 Marcel Dupré (1886 – 1971)

Eric Koevoets in Hoflaankerk

Delen uit De Grote Orgelmis van J. S. Bach, o.a.: Praeludium et Fuga in Es-dur en enkele koralen.

Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
[wysija_form id=”1″]