Op zaterdagmiddag 11 december zag het er nog goed uit voor het Midwinterfestival Kralingen-Crooswijk. Zie: desteronline.nl/midwinterfestival-kralingen-crooswijk. Inmiddels, 2 coronapersconferenties verder, ziet het er heel anders uit. Wat er nog over is (raamkunst en Mensen Wensen Mensen) van het programma kunt u zien op midwinterfestival.nl

Koeweide deed mee
Crooswijkse Bewonersgroep Slachthuisterrein deed op zondagmiddag 12 en zaterdagmiddag 18 december mee met het Midwinterfestival op de Koeweide. Anneke Strasters van de bewonersgroep en haar ‘twee rechterhanden’ Nico en Wilma Nieuwdorp boksten dat voor elkaar. Met Kerstman, Kersttrein en Winterkoningin. Tevens warme chocolademelk met slagroom en de kinderen konden worden geschminkt. Kinderen spelen graag en daar hoort natuurlijk spelen met je identiteit ook bij. Wijknetwerker Nieuw Crooswijk Janny van Gils liet zich ook zien.

Foto’s in hoge resolutie hier

 

Lampionnenoptochten
Het Midwinterfestival moest kennelijk veel goedmaken, na alle beperkingen en aanpassingen wegens corona, het afgelopen jaar. Zó uitgebreid en divers was het programma. Kinderen (basisschoolleeftijd) konden meelopen in lampionnenoptochten. Maandag 13 december in De Esch, dinsdag 14 december in Kralingen en woensdag 15 december in Crooswijk., steeds in de namiddag. In de invallende duisternis wezen de lichtgevende kwallen van de zusjes Miek en Jess van www.jessyfish.nl de weg en werden de kleine lichtjes van de lampionnen zichtbaar. Kindercoach van DOCK Desiree Duijvestijn had er, tijdens de tocht in De Esch net zo veel lol in als de kinderen (en informeerde de fotograaf van De Ster over welke kinderen van hun ouders niet op De Ster Online en/of in De Ster mochten verschijnen). De wandelingen duurden ruim een uur en werden onderbroken door optredens. Die van hoepelartiest Michelle Verhoeks van FlowMies (www.flowmies.nl) waren sprookjesachtig mooi en Sense of Fire (zie Facebook) veblufte de kleine en de grote kijkers met gewaagde acts met vuur. Jol Alholo (Stage011) en Harm Boersen zorgden voor muzikale klanken en ritmes onderweg.

Foto’s in hoge resolutie hier

 

Op dinsdag 14 december in Kralingen kwam de fotograaf van De Ster halverwege de de tocht kijken naar het optreden van Ahmad Alkhatib en zijn zoon Omar (‘bijna 12’) in Park de Nieuwe Plantage, met hun wervelende derwisj dans. Zie: facebook.com/ahmadervish

Foto’s in hoge resolutie hier

 

Op woensdag 15 december was het de beurt van Crooswijkse fotograaf Winish Chedi om mee te lopen met de lampionnen. Zien zijn foto’s er goed uit? Ja toch, niet dan? (winishchedi.com, 06-53973471, chedi.w@hotmail.com)

Foto’s in hoge resolutie hier

 

Mensen Wensen Mensen
Ron Blom (www.ronunlimited.com) heeft de actie Mensen Wensen Mensen bedacht. Om erachter te komen en te laten zien hoe ouderen en jongeren de coronatijd hebben ervaren (hij dacht toen nog dat die ten einde liep) Met deze actie stuurt hij een positieve boodschap de wereld in en fleurt hij de wijken op. Via de website kan je een raamposter bestellen. Deze poster heeft een wit vlak waarop je je (nieuwjaars)wens kan schrijven, tekenen of schilderen. Ron: ‘Ik hoop dat zoveel mogelijk mensen in Kralingen-Crooswijk dit doen en dat ze hun boodschap tot minimaal begin januari laten hangen. Zo maken we met elkaar gezellige straten.’ De website: ronunlimited.com/MWM. De poster is ook nog verkrijgbaar in de plaatselijke Huizen van de Wijk, zoals De Nieuwe Branding. Maar hou wel rekening met de beperkte openingstijd wegens corona.

Wijk-TV
Wijk-TV (Ron Blom & Wim Wiegmann) interviewt ouderen en jongeren en vraagt hen naar hun boodschap voor het nieuwe jaar. De filmpjes worden uitgezonden op Open Rotterdam. Je vindt zie hier: openrotterdam.nl/video-wijk-tv-komt-met-nieuwe-serie-mensen-wensen-mensen

Wens?
Heb jij ook een wens voor jezelf, voor iemand anders of voor de wereld? Stuur die met een fotootje van jezelf naar midwinterfestival010@gmail.com. Dan word die geplaatst op de website www.midwinterfestival.nl.

Performance 
Ron Blom breidde Mensen Wensen Mensen uit met de ‘installatie-performance’ op vrijdag 17 december. Wim Wiegmann (wimw.kw.nl/wimweb)  hielp hem daarbij. De performance vond plaats in de Jacques Perkstraat, in ‘Het Atelier’, aan de achterzijde van hotel The Slaak Rotterdam. De corona-proof installatie bood een kleine terugblik op het afgelopen jaar. Passanten konden de performance beleven en warme chocolademelk drinken en zelf een wens op de wensposter zetten. Bij de passanten: Rosalie Maaswinkel, 10 jaar, Dave van der Wal en David Severins van Variété Nederland en Arjen Baas, voormalig voorzitter van Kunstroute Kralingen-Crooswijk. Marielle van de Griendt (theaterregisseur en artistiek leider van ‘Theaterwerkplaats voor Ouwe Rotten’), lokte mensen van de supermarkt Lidl aan de Slaak naar de Jacques Perkstraat, als een echte stoepier. Willy Hilverda, zakelijk leider van Ouwe Rotten  (https://theaterwerkplaatsouwerotten.nl/), was ook van de partij. Voordat de coronaregels werden verscherpt dook zij op bij elk evenement van het Midwinterfestival.

Credits 
Het Midwinterfestival Kralingen-Crooswijk is mogelijk gemaakt door Gemeente Rotterdam/Gebiedscommissie Kralingen-Crooswijk, DOCK, Cultuur Concreet, Rotterdams Volkstheater, Kunstroute Kralingen-Crooswijk.

Februari?
Willem van Hest, Willy Hilverda, Vera Harmsen, Noortje Bosma, Ron Blom, Mariëlle van de Griendt, Talitha Holl en Debora Fernald waren allen in meer of mindere mate betrokken bij het Midwinterfestival Kralingen-Crooswijk. Na het uitstel wegens corona van een groot aantal evenementen hopen zij in februari van het komende jaar de draad weer op te kunnen pakken!

 


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.