Af en toe lees ik zinnen waarvan ik totaal niets begrijp. Dat zou kunnen leiden tot een minderwaardigheidscomplex, maar daar heb ik gelukkig geen last van, ik moet er meestal om lachen. Om een voorbeeld te geven: ik lees in een wetenschappelijke tekst het volgende:

‘De Möbiusband, een tweedimensionaal oppervlak met slechts één kant indien ingebed in driedimensionale Euclidische ruimte.’ (leest u nog? Want het wordt nog erger) ‘Möbius was de eerste die homogene coördinaten in de projectieve meetkunde introduceerde. De Möbius-transformatie, belangrijk in de projectieve meetkunde.’ Als u nu nog leest, bent u vast een doorzetter en hoopt u duidelijkheid te krijgen. Die krijgt u niet, in ieder geval niet van mij. Wel openbaar ik u de ‘goocheltruc’ met de Möbiusband. En dat is dan weer zo’n leuk ‘weetje’. Neem een A4 en knip daar in de lengterichting een sliert papier af van ongeveer 3 cm breed. Plak de uit einden van de sliert papier aan elkaar met plakband, maar voordat u dat doet DRAAIT u één van de uiteinden om, zodat er een draaiing in het pa pier komt te zitten. U heeft nu een ring en die knipt u in de lengterichting doormidden. (op de foto ziet u de zwar te streep in het midden waarlangs u moet knippen) U zou nu verwachten dat u uiteindelijk twee ringen overhoudt, maar niets is minder waar. Waarom dat niet zo is staat hier boven. Het zal wel iets met die ‘driedimensionale Euclidische ruimte’ te maken hebben. Maar leuk is het wel. Ik deed het voor bij mijn kleinkinderen en ze dachten dat ik bovenaardse krachten bezat. Toen ze het zelf gingen proberen en het nog lukte ook, waren ze helemaal enthousiast. Inmiddels heeft de hele familie al mogen genieten van ‘hun’ goocheltruc. Er is nog een tweede ‘goocheltruc’ mogelijk met deze ring. Dan moet u er twee strepen op tekenen, (zie kleine foto) gedraaid aan el – kaar plakken en dan langs die strepen knippen.

Möbius

Jacques Beket