• Els Timmers-van Klink met pensioen

Eind januari bereikte de Oegstgeester burgemeester Els Timmersvan Klink de pensioengerechtigde leeftijd. “Tegenwoordig werkt iedereen nog twee maanden langer door. Dus ik ook!”, zegt ze monter. “Ruim vijfentwintig jaar geleden begon ik mijn politieke loopbaan in de Kralingse deelgemeenteraad.”

“De toenmalige Commissaris van de Koningin – Joan Leemhuis – woonde in Kralingen. En wij ook!”, haalt Burgemeester Timmers herinneringen op. “Ik was voorzitter van de deelgemeenteraad en ik zat in de oppositie voor de VVD. Ruim vijftien jaar geleden was ik net weer gekozen als lid van het Dagelijks Bestuur – zeg maar wethouder – toen Beatrix mij tot burgemeester van Oegstgeest benoemde.” Dat is inmiddels vijftien jaar geleden.

Terugblik
Populair en geliefd is de burgemeester. Ze toont een kaartje: “Kijk, hoe geestig! Een hangmat met een wens: ‘Ga maar lekker genieten!’ Dat ga ik zeker doen. Ik was graag burgemeester. Op de raadsvergadering van 28 maart doe ik mijn ambtsketen af. De leukste kant van mijn werk was de veelzijdigheid!” De ene keer zit de burgemeester om de tafel met de politie en de brandweer en gaat het over veiligheid en de andere keer: “Als iemand door het lint gaat en in bewaring wordt gesteld, moet ik als burgemeester toestemming geven. Dan zit ik midden in de nacht op de iPad te werken.” Ook bezoekt ze 100-jarigen. Of een bruidspaar dat 60 jaar getrouwd is. Schaterlachend: “Of ik los een startschot, dat niet altijd lukt!” Verder reikt ze als burgemeester Els de leerlingen van groep 7 hun verkeersdiploma’s uit. Zelf verplaatst ze zich vaak per fiets door het dorp en dan hoort ze de kinderen zeggen: “Daar gaat de burgemeester!”, waarop ze vriendelijk antwoordt met een: “Maar jullie kennen me toch?”

Cultuurfonds
“Als burgemeester lig je onder een vergrootglas: je uitspraken of gedrag kunnen snel negatief worden geïnterpreteerd. Als een raadsvergadering zwaar is, stem ik de kleuren van mijn kleding daarop af. Met rood ‘kom je binnen’ en met zachtgroen breng je partijen bij elkaar.”

Honingerdijk
In de woonkeuken hangt een aquarel in 1990 geschilderd door de Kralingse kunstenares Johanna de Later. “Dit was ons huis aan de Honingerdijk. Het lag naast het Arboretum Trompenburg. We hadden een watertje voor de deur, dat ontstaan is na de dijkdoorbraak in de twaalfde eeuw. Kralingen was in de negentiende eeuw een zelfstandig dorp. Nu is het een aparte deelgemeente (inmiddels niet meer, na de jongste verkiezingen. Red.). Ik heb iets met cultuur en geschiedenis, daarom vind ik het ook zo leuk dat ik beschermvrouwe voor het leven ben voor het nieuwe Cultuurfonds Oegstgeest.”

Burgemeester Els Timmers-van Klink bij de aquarel van haar Kralingse huis

Burgemeester Els Timmers-van Klink bij de aquarel van haar Kralingse huis

Laurenspenning
Haar moeder hield van geschiedenis en haar man Tim met wie ze al 40 jaar getrouwd is, was mede-oprichter en voorzitter van de Vereniging Historisch Kralingen, waarvoor hij de Laurenspenning uitgereikt kreeg. Burgemeester Timmers: “Ik ben een zeer positief ingesteld mens. Er gaat een deur dicht, maar er staat nog een raam open. Ik zal nooit mijn nieuwsgierigheid verliezen!”

Receptie
De afscheidsreceptie is op vrijdag 28 maart van 16.00 tot 18.30 uur in Partycentrum La France aan de Rhijngeesterstraatweg 43 in Oegstgeest. Mocht u een cadeau overwegen, dan stelt Els Timmers een gift aan het Cultuurfonds Oegstgeest zeer op prijs. U kunt uw gift storten op rek.nr. NL12 RABO 0137.330.596, met vermelding van ‘Afscheid burgemeester Timmers’.

(foto en tekst: Monique van der Gaag)