Het leek erop dat de Ontdekhoek door zou kunnen gaan. Zie: desteronline.nl/ontdekhoek-kan-door. Het ziet er nu anders uit. Van bestuurder Karol Henke ontving De Ster navolgend bericht:

Helaas is het zover, de Ontdekhoek Rotterdam gaat vrijwel zeker sluiten. Tenzij de Rotterdamse gemeenteraad deze week anders beslist. Wij houden er echter rekening mee dat we vrijdag 19 juli a.s. het pand moeten hebben leeggeruimd en we de sleutels moeten inleveren bij Vastgoed Rotterdam.

Reden van de sluiting
Wij hebben onlangs te horen gekregen dat Stichting Ontdekhoek niet in aanmerking komt voor een structurele subsidie. We hebben jaarlijks slechts € 60.000 nodig, maar we hoeven het niet eens aan te vragen, we zijn bij voorbaat al afgewezen, omdat we buiten elk subsidiekader vallen als educatieve instelling  voor Wetenschap en Techniek. Dit was de 5de afwijzing sinds 2012. Daar de stichting nog nooit een dergelijke subsidie heeft gekregen van de gemeente Rotterdam, maakte dit duidelijk dat de stichting zo niet door kan, we hadden gevraagd om een commitment van de gemeente, maar met wederom een afwijzing is het voor ons nu duidelijk dat het alleen bij woorden blijft.

Meer dan 1 miljoen
Stichting Ontdekhoek zet zich sinds 1983 met alle vrijwilligers in om alle Rotterdamse kinderen in aanraking te brengen met Wetenschap en Techniek, zodat zij bewustere keuzes maken voor scholing en beroep. Zo wordt voorkomen dat kinderen later werkloos worden. We hebben afgelopen 41 jaar meer dan 1 miljoen bezoekers in de Ontdekhoek gehad, waarvan 275.000 Rotterdamse scholieren uit het basisonderwijs. Veel Rotterdamse technici zijn vroeger in de Ontdekhoek geweest, waardoor ze geïnteresseerd raakten in techniek. Nu duidelijk is dat de gemeente hier geen geld voor wil vrijmaken (voor de 5de maal) heeft het bestuur geen andere keus dan te stoppen met de activiteiten in Rotterdam.

Huur verviervoudigd
De Ontdekhoek Rotterdam heeft 41 jaar lang zonder een structurele subsidie de activiteiten uitgevoerd, maar de huur die betaald moet worden aan de gemeente is de afgelopen 12 jaar verviervoudigd. Daarnaast zijn alle overige kosten ook omhooggegaan.

Als we open zouden blijven zonder subsidie, zou dit betekenen dat we minimaal een toegangsprijs van € 30,- per kind moeten gaan rekenen.
Dit zou betekenen dat we stoppen met de Rotterdampas, zouden moeten stoppen met de Rotterdamse scholen op bezoek te laten komen (deze bezoeken worden voor de helft betaald door de Ontdekhoek zelf).

En alle kinderen uit de buurt die het thuis niet breed hebben,  niet meer gratis op bezoek kunnen komen. Dit gaat in tegen de doelstelling van de stichting. Want de Ontdekhoek is er juist voor om ieder kind in aanraking te brengen met Wetenschap en Techniek  en niet alleen voor diegene die het kan betalen.

Wij vinden het als bestuur heel jammer dat we dit besluit hebben moeten nemen, en dat we Crooswijk moeten gaan verlaten. Maar we hebben geen andere keus.
We willen alle kinderen en alle andere bezoekers bedanken die in al die jaren op bezoek zijn gekomen bij de Ontdekhoek.

Of we open kunnen blijven ligt niet in onze handen. We hopen nog altijd op een oplossing.

(ingezonden mededeling Ontdekhoek)

Ontdekhoek Rotterdam
Schuttersweg 76
3034 RN Rotterdam
www.ontdekhoek.nl

Tel. +31(0)10 414 3103


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.