Met woorden als ‘kaalslag’ en ‘armoedige zandvlakte’ begon dinsdag 19 november de bewonersavond over Crooswijkerzand en de tijdelijke inrichting ervan. De avond eindigde met heel andere woorden als ‘groene oase’, ‘rust’, ‘forest garden’ en ‘ravotten in het groen’.

Ruim 40 bewoners waren naar Huys te Krooswijck gekomen om mee te praten over de inrichting van het Crooswijkerzand. Deelgemeentevoorzitter Wim van Heemst ontving hen met plezier: ”Fantastisch om te zien dat er zoveel mensen enthousiast zijn om hier mee te praten en om hun ideeën te delen. Want jullie zijn het die het hier mogen zeggen. Er zijn al veel suggesties gedaan via de website van Crooswijkerzand. Eenvoudige, realistische plannen, maar ook meer complexe. En natuurlijk zijn er ook onmogelijkheden. Het is en blijft een tijdelijke inrichting en dat geeft beperkingen.”

Een van de voorwaarden is dat het terrein te allen tijde – als OCNC het nodig heeft – in drie maanden weer schoon opgeleverd moet worden. Daarnaast moeten de plannen gedragen worden door de direct omwonenden. Maar ook geld speelt een rol. Wim van Heemst kon daarover positief nieuws melden: “Om straks aan de gang te kunnen met jullie plannen, realiseert het dagelijks bestuur van de deelgemeente zich heel goed dat daar geld voor nodig is. Daarom hebben we aan de deelraad voorgesteld om hiervoor € 100.000,- beschikbaar te stellen. En dat is gehonoreerd!”

Ondanks een kritisch begin van de avond, waar duidelijk werd dat bewoners hoeveel overlast hebben ervaren de laatste jaren en dat er de nodige tegengestelde belangen zijn, groeide de avond uit tot een succesvolle participatieavond. De aanwezigen verdeelden zich over vier groepen en discussieerden over kansen en knelpunten.

Crooswijkerzand

Dankzij de inzet van de bewoners een geslaagde avond! foto: Crooswijkzand

Veel overeenkomsten
Rust was een veelgehoorde wens. Met de uitvoering van plannen moet rekening gehouden worden met deze randvoorwaarde. Daarnaast kwamen alle groepen met groen, natuur, ruimte, toezicht en preventie. Mooie ideeën waren er volop. Enkele voorbeelden: pluk- en vlindertuin, het behouden van de spontaan ontstane vijvertjes, hondenspeeltuin, natuurlijk en uitdagend spelen voor kinderen, wilde bloemen, oogstmarkt. Duidelijk was ook de wens om zoveel mogelijk vanuit een basis te werken om meerdere invullingen een kans te geven. Zoals mooi werd gezegd door bewoonster Marja Kerpel: “Als een mozaïek in een groen gebied. Allemaal steentjes om er een prachtig geheel van te maken”.

De participatie stopt hier niet. Aan het einde van de avond hebben 12 bewoners zich opgegeven voor een werkgroep die met de ideeën aan de slag gaat samen met Ron Blom en de deelgemeente.

Heeft u nog ideeën? U kunt ze nog altijd kwijt op www.crooswijkerzand.nl

KLIK HIER voor het laatste nieuws van de Deelgemeente of DOWNLOAD de PDF met al het nieuws.

Deelgemeente Kralingen Crooswijk