Soms is het opmerkelijk om te constateren dat de grote politiek over hetzelfde gaat als de kleine politiek. Wat versta ik onder grote politiek? De Amerikaanse presidentsverkiezingen en uitspraken van de paus. Onder kleine politiek: besluiten van de Rotterdamse gemeenteraad. Zo, dat weet u ook weer. Tijdens de campagne van een spraakmakende presidentskandidaat ontwikkelt zich het idee om een muur te bouwen tussen Mexico en de VS. De reden is om de komst van gelukszoekers vanuit het arme Mexico te stoppen. Muren kunnen dat. Water kan dat ook. Daarom zie je bij vele kastelen dat ze niet alleen ommuurd zijn, maar dat er ook nog een slotgracht omheen loopt. Tegenwoordig zien we dat water mensen alleen weerhoudt om van de ene naar de andere oever te gaan, als je de beide kanten goed bewaakt.

Nu zijn er mensen die een brug over de Maas willen tussen Feijenoord en Kralingen. Dat bedoel ik met dat wij in Rotterdam hetzelfde probleem hebben als in de VS, alleen hebben wij die muur al: het water van de Maas. En dat water weerhoudt kansarme gelukszoekers ervan van Feijenoord naar Kralingen te komen. Een gebied waar
zoals u weet – het leven goed en onbezorgd is. De Rotterdamse bruggenbouwers willen juist de mensen van de stad onderling verbinden. Zoals in Londen en Parijs. Zij willen de slotgracht overbruggen. Geen muur tussen de linker en rechter oever van de Maas. Nu is het bijzonder aardig dat een wereldleider, de paus, gereageerd heeft op de muur tussen de VS en Mexico. “Praten over muren zonder bruggen te willen bouwen is niet christelijk”, zegt hij. Niet toevallig. Het Latijnse woord voor paus is Pontifex Maximus, oftewel grootste bruggenbouwer. Nu is mij niet bekend of hij ook uitspraken heeft gedaan over de brug in onze stad. Ook weet ik niet of hij de Maas wel een muur vindt. Ik ben voor een brug naar de overkant omdat ik geloof dat het de leefbaarheid en economie van ons gebied bevordert en de stad tot een wereldstad maakt. Pauselijke hulp bij dit streven zie ik dan ook als een geschenk uit de hemel.

Eduard Schuringa

Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
[wysija_form id=”1″]