Het was een heel bijzonder concert van Jenny Haisma en Jan Willem Nelleke in Pro Rege, op 11 oktober j.l. Op het programma stond muziek van Clara Wieck-Schumann, naar aanleiding van het feit, dat Clara 200 jaar geleden geboren is.  En verder stond het programma in het teken van het  thema van de Maand van de Geschiedenis: Zij/Hij.

Zowel Clara Wieck als haar latere echtgenoot Robert Schumann kregen een uitstekende opleiding tot pianist en componist van de vader van Clara Wieck.  Clara was 11 en Robert Schuman 9 jaar ouder toen ze elkaar ontmoetten. Clara was toen al zover als pianiste, dat ze haar eerste concert gaf in het Gewandthaus in Leipzig.

In een goed bezette zaal hoorde hoorde het  enthousiaste  publiek muziek van Clara en Robert Schumann en Wolfgang Amadeus Mozert, maar ook van een aantal vrouwelijke componisten uit dezelfde tijd. Volgens Jenny Haisma, componeerden Mozart, Clara en Robert Schumann salonmuziek. Muziek die bedoeld was om te worden uitgevoerd in de salons van welgestelde Weense families. De liederen van de andere – vrouwelijke –  componisten hebben meer het karakter van volksmuziek:  muziek voor de huiskamer. Eén van hen, Elise Müller was waarschijnlijk de “verre, onbereikbare geliefde” aan wie Beethoven zijn bekende “Für Elise” wijdde.

Het was mooi de muziek van Clara Schumann te horen. Het was een bewijs te meer dat vrouwelijke componisten niet onderdoen voor hun mannelijke collega’s.

Strijkkwartetten van Beethoven

Op 26 oktober hervat de Stichting Muzikc haar serie concerten met het Daniel Kwartet, dat alle strijkkwartetten van Beethoven uitvoert. De strijkkwartetten van Beethoven behoren tot de belangrijkste muziek die is gecomponeerd. Het concert vindt plaats in Pro Rege, Oudedijk 113, Rotterdam-Kralingen en begint om 15.00 uur en er zijn nog kaarten! Kaartsen zijn te reserveren via kaarten@muzikc.nl en te koop bij Boekhandel Amesz, Voorschoterlaan 145, La Mer-Berlioz, Kortekade 14 en Van der Heijde Bladmuziek en cd’s, Coolsingel 119 (Donner).  Van der Heijde verkoopt ook cd’s met muziek van Clara Schumann en bladmuziek van deze componiste. Zie ook: www.muzikc.nl.

(ingezonden door Anne Gercama. Hij maakte ook de foto van het concert op 11 oktober)


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.