Het klassieke herenhuis aan de Oostzeedijk, nummer 90. Ik waan me weer even járen terug in de tijd toen ik hier mijn wekelijkse pianolessen kreeg. Het oude pand is al tijden niet meer in gebruik door de SKVR en stond sindsdien leeg. Totdat de 25-jarige Rotterdammer Niels van Deuren ruim een week geleden het pand betrok met zijn HousingAnywhere.com.

door Joëlle Stapelkamp

Het begon allemaal tijdens zijn bachelor Internationale Bedrijfskunde. Niels ging op uitwisseling naar Singapore en wilde zijn studentenkamer gedurende die tijd onderverhuren. Nederlandse studenten zaten niet te wachten om voor een aantal maanden zijn kamer te huren, terwijl de vraag onder internationale studenten juist heel groot is. En zo ontstond het idee om een internationaal platform te ontwikkelen dat studenten helpt met het onderverhuren van hun kamer wanneer zij langdurig in het buitenland verblijven. HousingAnywhere.com was geboren.

SKVR

Studentenkamer
Hij begon zijn bedrijfje in zijn eigen studentenkamer aan de Oostzeedijk Beneden en pikte op den duur steeds meer kamers van huisgenoten in. Toen er op een gegeven moment overal in huis mensen aan het werk waren voor HousingAnywhere.com, bedacht Niels dat het tijd werd om te verhuizen. Hij vond zijn nieuwe onderkomen enkele meters van zijn studentenkamer, in het oude herenhuis naast de tramremise. “Via via kwam ik met de eigenaar van het pand, Kees van der Mark, in contact. Ik vertelde hem dat ik op zoek was naar meer bedrijfsruimte. Hij wilde het pand eigenlijk aan één klant verhuren, maar in deze slechte economische tijd is dat bijna niet te doen.” Zodoende kreeg Niels het voor elkaar drie van de 21 kamers in het pand voor een zacht prijsje te huren.

Broedplaats
Het pand wordt omgetoverd tot een start-up villa waarin jonge ondernemers met ambitie hun intrek kunnen nemen. “Het idee is dat de villa een broedplaats wordt voor succesvolle jonge ondernemers. En dat zij uiteindelijk zo succesvol worden, dat zij uit het pand groeien.” Bij HousingAnywhere.com is die kans zeker ook aanwezig. Per twee weken sluit een nieuwe universiteit zich aan bij het platform. “Hopelijk wordt dat binnenkort elke dag of zelfs elk uur”. Hij heeft inmiddels vijftien man in dienst die elk een land vertegenwoordigen waarin zich universiteiten bevinden die zijn aangesloten bij HousingAnywhere.com. Inmiddels zijn er zo’n 82 universiteiten uit 17 verschillende landen lid.

Niels van Deuren

Niels van Deuren

Rio de Janeiro
Niels is pas 25 en heeft nu al een succesvol bedrijf dat nog volop groeit. Hoe hij daar zelf tegenaan kijkt? “Soms ben ik wel een tikkeltje jaloers op mijn vrienden die een ‘gewone’ baan, zekerheid en een vast inkomen hebben. Maar ik ben trots op wat ik tot nu toe al heb bereikt. Ik heb veel vrijheid, geen baas boven me en ik kan zelf mijn strategie bepalen. Al mis ik bij dat laatste aspect wel af en toe wat grijze haren en een snor”, lacht de ondernemende Rotterdammer. Als jonge ondernemer met personeel dat ongeveer even oud is als hij en vaak verschillende ideeën en meningen heeft, is het niet altijd gemakkelijk knopen door te hakken. Toch lukt dat, zo lijkt het, tot nu toe aardig bij Niels. En zijn toekomst en die van HousingAnywhe – re.com zien er dan ook zonnig uit, letterlijk. Want zijn droom? “Ooit een hoofdkantoor openen in Rio de Janeiro.” Waar hij vervolgens aan toevoegt: “Maar Rotterdam blijft toch eigenlijk echt wel mijn stad. Dus dan doen we een winterhoofdkantoor in Rio en in de zomer een in Nederland. Kijk voor meer informatie op: www.housinganywhere.com