‘Ecologisch en cosmetisch’

Elk najaar kunt u er aan meedoen: de ‘Natuurwerkdag’ Zie: natuurwerkdag.nl. Op heel veel plekken in het land waren zaterdag 2 november heel veel mensen aan het werk, zo ook in het Kralingse Bos. Daar zijn sowieso de zgn. Vrijwilligers Kralingse Bos elke week bezig (zie de informatie onderaan). Op 2 november kregen ze versterking van ad hoc vrijwilligers die het ook wel eens wilden meemaken. De werkzaamheden vonden plaats in het stuk bos tussen Pannenkoekenhuis De Nachtegaal en de Rotterdamsche Manège, aan de westzijde van de Beatrixlaan.

Marius Huender van de Vrijwilligers Kralingse Bos legt uit dat er vooral esdoorn opschot (zeer jonge boompjes) worden verwijderd. Er zijn daar namelijk te veel van; de esdoorn plant zich namelijk nogal enthousiast voort in zijn directe omgeving. Ook boompjes die gevaarlijk overhellen en zo een gevaar vormen voor voorbijgangers, worden omgezaagd. Marius kenschetst de werkzaamheden als ‘ecologisch en cosmetisch’ (het oog wil ook wat). Van al die stammetjes en takken worden vervolgens ‘houtrillen’ gemaakt. Langwerpige stapels die een uitstekende biotoop zijn voor insecten en waarin vogels en vleermuizen beschutting kunnen zoeken. Een van de ad hoc vrijwilligers is Madelène, student ‘inspecteur leefomgeving aan het Lentisz Life College (lentiz.nl). Professionals namens de gemeente Rotterdam Jens Spleet en Bert Boerema doen ook mee.

Wist u dat een bos 4 etages heeft? Van onderen naar boven: de moslaag, kruidlaag, struiklaag en kruinlaag. Om met name de kruidlaag en de struiklaag wat meer licht te geven werden de jonge esdoorntjes ook verwijderd.(het cosmetische aspect)

Foto’s in hoge resolutie hier

Meedoen?

Een jaar wachten op de volgende Natuurwerkdag hoeft niet, zie bovengenoemde site van de Natuurwerkdag en in Het Kralingse Bos kunt u twee keer per week aan de slag. Elke woensdag van 13.00 tot 15.30 uur en elke laatste zaterdag van de maand, aanvang 09.00 tot 12.00 uur. Start steeds bij de Heemtuin Kralingse Bos, gelegen aan de noordzijde van de Kralingse Plas, nabij de zgn. vistrap. Informatie? Bel Marius Huender, 06-15084693.


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.