Zoals elk jaar word je doodgeslagen met nieuwe voornemens. Het is niet zo gek eigenlijk. Omdat het een mooi moment is om dingen anders te gaan doen dan de jaren daarvoor. Januari staat bekend om de vele wensen en de vele mijlpalen die men wil halen. De bekendste wens die je voorbij hoort komen is: afvallen. Het grappige is dat we rond januari er vol in stappen om gewicht te verliezen. Velen zijn ermee bezig waardoor je elkaar kan stimuleren.

Zo hoorde ik iemand uit mijn omgeving vertellen dat ze vele kilo’s was kwijtgeraakt. Ik zag geen verschil met hoe ze eerst was. Dus reageerde ik er niet op. Ik ben niet te beroerd om iemand een compliment te geven. Ik zag die mevrouw een poos niet. Totdat ik een keer voor het raam stond en haar voorbij zag komen. Ik moest echt nog eens kijken hoor. En ja, dat was die mevrouw. Ik had haar een poos niet gezien, dan zie je het verschil. Die mevrouw was vele kilo’s afgevallen. Een compleet ander mens geworden. Mooier zelfs. Ik stond echt versteld. Op weg naar de winkel kwam ik haar tegen. Hield haar staande en zei: en nu ga je mij vertellen wat voor dieet je volgt. Ze kon er wel om lachen. Het ging niet om het dieet dat ze gevolgd had, maar dat ze het had volgehouden. Dat vond ik getuigen van doorzettingsvermogen en het was haar gelukt. Het kan dus wel. Omdat de tendens is dat velen aan een voornemen beginnen maar het uiteindelijk niet volhouden. Vandaar dat de media er een gewoonte van maken om een paar maanden na januari te polsen wie het wel heeft volgehouden. Helaas komen ze altijd tot de conclusie dat de meeste voornemens gesneuveld zijn. Geen nieuws dus meer. Het is meer een bevestiging van wat wij al wisten.

Ik moet wel even terugkomen op die mevrouw die zoveel kilo’s was afgevallen. Na enige tijd kwam ik haar weer tegen. Ik wist niet wat ik zag. Die mevrouw op wie ik zo trots was dat het haar gelukt was om haar voornemens vol te houden, die mevrouw was twee keer zo dik geworden. Het deed pijn aan mijn ogen om haar terugval te zien. Wat ik mij dus afvraag, hoe komt het dat iemand die zoveel heeft moeten doen om haar doel te bereiken, binnen de kortste keren weer terugvalt in haar oude patroon? Je hebt blijkbaar dus meer nodig dan alleen maar je doel behalen. Daarna komt die nazorg, dus hoe je van plan bent om niet teug te vallen in je oude patroon. Maar dat is niet alleen met afvallen hoor, dat is ook met mensen die roken. Je moet een manier zoeken om dit voorkomen. Als je het niet in je eentje kan, zoek dan hulp van bijvoorbeeld een psycholoog. Die kan net dat laatste zetje geven. Zodat je beter leert begrijpen waarom je wilt eten of roken bij het minste geringste.

Wat is hier eigenlijk aan de hand? Je moet het zo zien: je valt wel af maar de kern van het probleem wordt niet opgelost. Misschien eet je wel uit verdriet of omdat je teleurgesteld bent in het leven. Er zijn zoveel en diverse redenen. Misschien is het een idee dat wij in januari iets bedenken om het onderliggend probleem ook aan te pakken. Dat geeft een grotere kans om onze goede voornemens vol te houden. Het nieuwe jaar is net begonnen. Niet opgeven. Het kan nog!

Lita Gunther

Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)