Vaccineren of niet vaccineren,  daar gaat het om – of, nee, het simpele “wel of niet?” is achterhaald. Nu gaat het om AstraZeneca of Pfizer (zie desteronline.nl/gimsel-en-de-liefde) of iets anders daartussen met tussendoor de prangende vragen, zoals: ‘Is het eervoller om in je hoofd die voortdurende aanvallen van het nietsontziende lot te verdragen of de uitnodigingen van Hugo de Jonge en zijn heirscharen medewerkers te aanvaarden, in de zee van moeilijkheden en al vechtend een einde te maken aan al die coronagene onzekerheden? Doodgaan, slapen. Meer niet; te weten, dat die slaap de duizend aangeboren angsten die in je lichaam huizen, verjaagt. Het zou een welkom einde zijn. Doodgaan, gaan slapen, slapen, wie weet dromen? Daar zit het probleem, … ‘ – lees zelf maar verder, Shakespeare, ‘The Tragedy of Hamlet, Prince of Denmark, 1600/1602).

In mijn jonge jaren gebruikte ik in mijn onderwijs in de Algemene Ziekteleer aan studenten geneeskunde dit leerboek. De auteur geeft een naadloze uitleg van de aard van de relatie tussen levende ziekteverwekkers en de mens. Die relatie wordt helemaal bepaald door de evolutie. Daardoor is het een illusie om te menen dat de mens deze ziekteverwekkers zou kunnen uitroeien op de manier waarop bijvoorbeeld het oude Rome zijn aartsvijand Carthago in 146 v.C. letterlijk met de grond gelijk maakte en de bewoners vermoordde of als slaaf verkocht. Door alsmaar nieuwe varianten te ontwikkelen zal dat corona-virus nog lange tijd bestand blijven tegen de gangbare vaccinatiemanie. H.V.

Inzake corona weet iedereen het zelf het beste. Rosanne Hertzberger laat er in de NRC van afgelopen zaterdag geen enkele onzekerheid over bestaan. Terwijl we in het geopolitieke gevecht het onderspit delven, ‘stoppen we met vaccineren. Ik kan het niet bevatten. … Ik begrijp niet waarom. Ter wille van dat clubje verwarde antivaccinatie-roepers? De afrekening in de rechtszalen volgend jaar? Om de schijn op te houden dat we de luxe en de tijd hebben een andere keuze te maken? Dat er een andere uitweg is dan vaccineren met alles wat voor handen is? Het is een beslissing van een bang en verwend continent. Het is alsof je op een zinkend schip even stopt met hozen omdat je hoosvat een barstje heeft’ – maar nu stop ik met mijn jokkernij want Rosanne Hertzberger is microbioloog en kan dus geacht worden voldoende benul te hebben om in te zien dat deze beeldspraak nergens op slaat. Covid 19 is niet een zinkend schip, er is geen acute dreiging dat de wereldbevolking binnen een uur of wat overleden zal zijn – het verhaal is oneindig gecompliceerder. ,  .

Een commentator die het wel goed begrijpt is Hieke Huistra, in Trouw vorige week. Is het AstraZeneca vaccin veilig? Ja, kopten onder andere de NOS en Trouw donderdagmiddag, na de persconferentie van de Europese Medicijnautoriteit, de EMA.  … Minister De Jonge liet donderdagavond weten dat maandag alweer de eerste AstraZeneca-vaccinaties gezet zullen gaan worden. Want, …  vorige week … verklaarde hij al dat het vaccin veilig was. Ongetwijfeld met de beste bedoelingen, om mensen gerust te stellen, maar het wekt wel verkeerde verwachtingen. Als we over vaccins praten als ‘veilig’ of ‘onveilig’ (en dat doen we vaak, ik ook), dan suggereren we dat er een duidelijke grens is tussen veilig en onveilig, dat we ook nog eens zeker kunnen weten waar die grens ligt. Was het maar waar. Vaccins zijn niet “veilig” of “onveilig”. Vaccins hebben positieve effecten (bescherming tegen ziekte) en negatieve (bijwerkingen). We gebruiken ze als we vinden dat de positieve effecten opwegen tegen de negatieve. Wanneer we zeggen ‘AstraZeneca is veilig’, bedoelen we: we vinden de bescherming die het lijkt te bieden tegen Covid-19 ruimschoots opwegen tegen het risico dat, zeg, een op de miljoen mensen trombose oploopt door de vaccinatie. Het is belangrijk dat we die afweging zichtbaar maken. … ‘ (accentueringen van mij, HV). Zie het plaatje met bijschrift voor een bijdrage aan die zichtbaarmaking.

Hugo Verbrugh


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.