Een van de vele mooie zaken in Rotterdam is het mens- en milieuvriendelijke winkelcentrum De Groene Passage, hoek Mariniersweg / Goudsesingel. Twee weken geleden had Gimsel, de ‘uitgebreide natuurvoedingssupermarkt’ in deze passage, een speciale aanbieding vanwege het toen naderende Valentijnsfeest. Het ging over een speciaal soort chocola. Ik citeer uit hun folder:

‘De repen van Lovechock worden met liefde handgemaakt van de beste biologische cacao uit Ecuador. Omdat de cacaobonen ongebrand en koudgemalen zijn, zit Lovechock supervol flavonoïden en “liefdesstofjes”: stofjes waar je je liefdevol & blij door voelt. Heerlijk dus om samen met je Valentijn van te snoepen! In maar liefst 6 verrassende smaken.’

Deze tekst is, denk ik, ironisch bedoeld. De redacteur van de folder zal vast niet echt menen dat ‘stofjes waar je je liefdevol & blij door voelt’ echt bestaan. Hij of zij zal echt wel weten dat deze ‘stofjes’ onversneden fantasieproducten zijn.

martin suter

In het boek ‘De kok’ van de Zwitserse romanschrijver Martin Suter speelt een asielzoeker uit Sri Lanka in Zürich de hoofdrol. Hij heeft van zijn grootmoeder de ayurvedische keuken geleerd, kan effectief afrodisiacische gerechten bereiden en maakt daar de blits mee bij de bewoners van de Zürcher goudkust. Het figuurtje onder de titel ‘Der Koch’ heb ik daar zelf bijgeplakt en is louter jokkernij: het verbeeldt de moleculaire structuur van het chemische basisskelet van de flavonoïden.

In de fictie, in de poëzie en in de romanliteratuur en zelfs in de meer exotische contreien van de psychosomatische geneeskunde, ligt dat anders. Daar kennen wij de zogenoemde ‘afrodisiaca’: substanties die – en nu wordt het verhaal meteen ook filosofisch en opwindend – ‘de seksuele drift aanwakkeren’. Daar zijn we weer: liefde en seks – daar draait alles om, toch?

In elk geval worden de door de Gimsel bedoelde ‘liefdesstofjes’ een letterlijk bloedserieuze zaak zodra we de seks erbij halen. Seks is, wat het verder nog moge zijn, óók gewoon een fysiologisch proces. Daar heersen fysiologische wetten en regels, en daar hoort bij dat het proces door toediening van ‘stofjes’ beïnvloed kan worden.

De farmaceutische industrie weet daarvan mee te praten, en meer dan dat. Het stukje ironische reclamepraat van de Gimsel valt daarbij in het niet. Tien jaar geleden hadden we in Rotterdam daar een prachtige rel over. Ik herinner me dat nog precies. Het gedrochtelijke beeld genaamd Kabouter Buttplug, dat bedoeld was als kunstwerk, zou op een prominente plek in de stad komen. Het gedrocht showt een gigantische buttplug en werd dan ook gesponsord door de industrie die haar megawinsten maakt met de verkoop van erectie-bevorderende ‘stofjes’. Tel uit je winst!

Dit alles staat natuurlijk héél ver van wat de Gimsel wil en doet – maar een serieus woord van waarschuwing moet er toch nog wel even uit. Flavonoïden hebben hoegenaamd niets te maken met liefde en/of seks. Het is de naam van een uitgebreide groep stikstofvrije organische verbindingen met een typisch ‘basisskelet’, die wijdverbreid zijn in het plantenrijk. Ze komen vooral voor in geneeskrachtige kruiden, fruit, groenten, zaden, noten en op planten gebaseerde dranken zoals thee en wijn.

Ze zullen vast ook in de Lovechock van de Gimsel zitten, maar alleen wie gelooft aan het placebo-effect zal zich er ‘liefdevol & blij’ door gaan voelen door daarvan te eten.

Hugo Verbrugh