We hebben een heel gezellig hotelletje in Carnon-Plage op een hoek. Voor ons het strand en de zee, rechts de watergeul naar de jachthaven en achter ons de jachthaven zelf. Kort – om één en al beweeglijkheid. Wij hebben altijd de drang om ergens naar toe te gaan, maar eigenlijk zijn wij er al. Dus deze dag hebben wij die drang maar gelaten voor wat die was. Zelfs niet even ‘s morgens naar de boulangerie, want beneden, achter glas werd het ontbijt geserveerd.

Mensen, wat is dat Franse stokbrood toch veel lekkerder dan dat Nederlandse stokbrood. En weet u hoe dat komt? In een ministerieel decreet is vastgelegd dat het Franse brood slechts mag bestaan uit meel, gist, water en zout. De afwezigheid van vet zorgt zowel voor de knapperigheid als voor de beperkte houdbaarheid. Het decreet bepaalt tevens dat termen als ‘pain de tradition française’ en ‘pain maison’ uitsluitend mogen worden gebruikt voor broden, die op de plaats van verkoop zijn gemengd, gekneed en gebakken.

Met andere woorden: alle diepvries-, afbak- en supermarktbrood is daarvan uitge – sloten. Dat heeft natuurlijk het nadeel dat de ‘baguette’ ‘s middags al hard is als een fossiel, maar ‘s morgens is het gewoon een feest, samen met een glas verse jus en zo’n ordinair grote ‘café au lait’. Als je hier de dag mee begint lacht het leven je toe en ben je al minder geneigd om er eens hard tegenaan te gaan.

Jacques Beket bruiloft 3