In het  nieuwe winkelcentrum van Berkel en Rodenrijs is de Lidl, de grootste van Nederland, als eerste geopend.  Wij, als direct omwonenden, waren de avond tevoren uitgenodigd om de winkel te bezichtigen. Toen ik daar rondliep dacht ik: wat verandert de wereld, zeker voor mijn generatie.

Dat begon in Kralingen met de winkels op de Goudse Rijweg, met Vishandel De Oceaan (nr. 16b) , Brood- en banketbakkerij Wolf (nr. 31-33) , Elektro Groeneweg (nr. 19) , Piena woninrichting (nr. 17) en Dameskapsalon  Rockel (nr. 44c)  en nog heel veel meer in de buurt. Alle genoemde winkels bestaan niet meer.

Maar dat was vroeger en de tijd gaat verder en dat is mooi, maar vroeger was het ook goed. Dat heb ik als raadslid vaak ervaren en daaraan denk ik wel eens terug, zoals de nieuwjaarsrecepties bij onze volkstuinverenigingen, waarvoor wij werden uitgenodigd, zoals bij Nut en Genoegen, in Kralingen-De Esch. Wat ik zo mooi vond, was dat de voorzitter in zijn toespraak mij welkom heette en het een eer vond dat een lid van de deelgemeenteraad Kralingen-Crooswijk aanwezig was. (zie foto)

Dat zijn toch wel mooie dingen, zeker als je weet dat ik toen veel met de volkstuinen gewerkt heb voor hun toekomst. Maar ook voor de kinderen en club- en buurthuizen heeft de deelgemeenteraad van Kralingen-Crooswijk veel gedaan. De groepsfoto is minstens 40 jaar geleden gemaakt, een andere tijd dan nu, waarin gelukkig door scholen en ouders veel verteld wordt over 1940 – 1945. Dat merk ik de laatste jaren als ik gevraagd wordt om over die tijd op scholen te komen vertellen, omdat ik de oorlog zelf bewust heb meegemaakt.

De kinderen komen ook bij mij thuis, zoals afgelopen vrijdagmiddag Annick, Joyce en Britte van het Wolfert Lyceum in Bergschenhoek. Ze moesten een interview doen voor het profielwerkstuk over de Tweede Wereldoorlog.  Het was een goed gesprek en ze waren echt geïnteresseerd. Zeker in het verhaal dat uit het gezin waarin ik opgroeide, van de vijf kinderen drie in Duitsland moesten werken en één broer in een kamp heeft gezeten.

Ik vind deze tijd ook mooi maar je moet niet vergeten dat dit bereikt is door ons allemaal.

Greet Wijs


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.