Je opvoeding wordt je referentiekader. Met andere woorden: als kind zie je dingen en krijg je die dus van thuis mee. Je neemt die over. Dat word je referentiekader.

Ik ken iemand die in een relatie zit die niet werkt. Ze word continu gekleineerd. Ze geeft zelf aan dat ze inziet dat ze op de verkeerde mannen valt, de mannen die haar niet goed behandelen. Maar juist die mannen zien er spannend uit. Maar hun karakter is vaak waardeloos. Omdat het mannen zijn die alleen maar met het uiterlijke, de buitenkant, bezig zijn. Dat zijn vaak de oppervlakkige, koude mannen. Het is een pracht van een meid. Lief, goed figuur, goed opgeleid, goed gekleed. Ze kan alle typen mannen krijgen, als ze dat zou willen, van de lieve zorgzame man tot de macho, koude man. Zij valt voor de macho types. Spannend maar koud. Die worden al snel keiharde, niet leuke mannen waar je hard voor moet weglopen. Maar ze blijft. Ik vroeg waarom ze blijft? Ze heeft alleen maar ruzie in de relatie. Terwijl ze op zoek is naar warmte krijgt ze alleen maar conflicten over zich heen.

Toen barstte ze in tranen uit. Ze gaf de reden aan: haar thuissituatie als kind! Haar ouders zijn al 60 jaar bij elkaar maar ze maken altijd ruzie. Zelfs over onbenullige dingen als: ‘welke tandpasta gaan we kopen?’ Die verstoringen, de ruzies, heeft ze haar hele leven lang meegekregen. Ze weet dat het niet goed is. Maar onbewust kiest ze voor die slechteriken die ruzie maken, die ‘bad boys’.

Ze heeft een zus waar ze af en toe met haar verhaal naartoe gaat en die zegt terecht: ‘jij zoekt zelf de ‘bad boys’ uit’. Dan denkt ze bij zichzelf: ‘kijk naast je, jij hebt er zelf eentje naast je zitten’. Dus ook die zus kiest voor die ‘bad boy’. Hoe komt het dat beide zussen op dit type mannen vallen? Het gebeurt, heel onbewust. Want als je haar vraagt: ‘wat wil jijzelf?’ Dan zegt ze: ‘ik wil hem!’ Ze gaat dus niet weg bij hem, alhoewel ze zelfstandig kan zijn. Maar ze blijft. Is het de last uit haar jeugd, de ruziënde ouders, waarom ze niet die symbolische schaar pakt en die band, die negatieve cyclus, doorknipt?

Lita Gunther