Heeft u dat ook wel eens, dat u een gevoel van zinloosheid overvalt als u schoonmaakt? U haalt stof weg, laat alles glimmen, het ziet er prima uit. Maar voor u het weet, ligt het stof er weer, ziet uw huis eruit als een slagveld en kunt u opnieuw beginnen. Het houdt nooit op …

Bij zwerfafval rapen werkt dat net zo. Heb je een straat of slootkant mooi afvalvrij gemaakt en kom je na een week terug, dan kun je weer aan de slag.

Gelukkig staat er ook veel leuks tegenover: je bent buiten, je bent in beweging, je komt aardige mensen tegen die blij zijn met wat je doet, je hebt het gevoel een steentje bij te dragen aan een mooiere buurt. En, ook niet onbelangrijk: doe je het niet, dan wordt het een steeds grotere rommel op straat en in het groen, want vuil trekt vuil aan.

Maar het is wel handig als je een beetje positief kunt denken. Er zijn optimisten die zeggen: afval bestaat niet, alles kan weer worden gebruikt als we maar willen. Dat spreekt me aan. Dus als ik word overvallen door een gevoel van eindeloosheid, probeer ik op die manier te kijken naar het afval dat ik opraap:

Papieren zakje? Wordt weer papier.
Bananenschil? Kan compost voor de tuin worden.
Chips zak? Kan worden verwerkt tot kunststofkorrels voor bijv. een potgrondzak.
Blikje of flesje van glas of plastic? Dat wordt weer een blikje of flesje.
Babydoekje? Eh….. die houdt u van me tegoed.

Maar als we afval willen hergebruiken, is het handig als we het gescheiden inleveren. Daar is nog wat te winnen. Neem huishoudelijk afval: we scheiden nog maar ongeveer 60%. Ik moet bekennen: bij het afval rapen help ik ook niet echt mee. Want dat is geen doen, vind ik. Dan zou ik meerdere keren hetzelfde stuk moeten lopen, steeds een ander soort afval oprapen en daarna in de juiste bak doen. Of ik moet vier of vijf verschillende zakken bij me hebben. Sommige afvalrapers schijnen dat te doen, maar ik mis toch dat super-fanatieke en zoveel handen heb ik gewoonweg niet.

Gelukkig gloort er licht aan de horizon: studenten van de TU Delft zijn bezig om een zakhouder te ontwikkelen die bestaat uit meerdere segmenten (zwerfierotterdam.nl/2023/12/16/nieuwe-opruimmaterialen-in-de-maak). Zodat afvalrapers bijvoorbeeld statiegeldverpakkingen, klein chemisch afval en glas gemakkelijker gescheiden van het restafval kunnen meedragen.

Ik duim dat zo’n handige houder er snel komt. Tot die tijd blijf ik het zwerfafval toch maar niet-gescheiden oprapen en dagdroom ik af en toe even over een afvalloze wereld.

Margreet van Dam


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Dit veld is vereist.
Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.