Links Erwin van der Linden en Anne Gercama

“Muzikanten willen erkend worden”

Kralinger Anne Gercama is een van de initiatiefnemers van Muzikc (www.muzikc.nl) en was voorzitter sinds de oprichting van de stichting  in 2008. Omdat zijn gezondheid te wensen overlaat en het inmiddels lang genoeg heeft geduurd, heeft Anne de voorzittershamer tijdens de bestuursvergadering in december jl. overgedragen aan eveneens Kralinger, Erwin van der Linden. Beide heren stonden De Ster te woord.

Anne Gercama kwam in 2003 celliste Katja Dirven tegen. Zij woont ook in Kralingen en vertelde hem toen dat veel muzikanten geen werk hadden ‘en de kerkzalen staan leeg’. Anne was toen voorzitter van de concertcommissie van de Hoflaankerk in Kralingen. Optredens in de kerk van kleinere muzikale gezelschappen van Codarts studenten, ‘Klassiek op zaterdag’, volgden. Uiteindelijk ging het Rotterdams Kamerorkest (thans Sinfonia Rotterdam, sinfoniarotterdam.nl) spelen in de Kralingse kerk met wijnproeverijen (!) na afloop van de concerten. In die tijd spotte Anne vaak een ‘illegale bezoeker met een rode neus’. Echter, de akoestiek liet te wensen over en verbetering daarvan zou veel te veel geld kosten. Stichting Muzikc werd opgericht in 2008 om financieel wat steviger in de schoenen te staan en in 2012 besloot de stichting te verhuizen naar Pro Rege, gebouw van de Protestante Kerk Kralingen aan de Oudedijk, met een intiemere zaal én, zoals blijken zou, een uitstekende akoestiek.

Pro Rege

Pro Rege werd gebouwd voor de Gereformeerde Kerk Kralingen en in 1924 opgeleverd. De bekende architecten Willem Kromhout en Egbert Reitsma tekenden voor het ontwerp. In december van het afgelopen jaar werd Pro Rege verkocht aan vastgoedontwikkelaar ‘In de Stad’. Die wil het monumentale pand verbouwen tot een woonzorgcentrum met appartementen. Het plan behelst ook een grote, gemeenschappelijke ruimte waarin activiteiten voor de buurt zouden kunnen plaatsvinden. Maar of dat genoeg is voor de concerten van Muzikc, is twijfelachtig. Inmiddels is Muzikc op zoek naar een alternatief. Tot de zomerperiode gaan de concerten in Pro Rege nog door. Zie: gereformeerdekerken.info/2023/01/03/pro-rege-rotterdam-verkocht en www.muzikc.nl/concerten

JazzIn Pro Rege werd begonnen met concerten van klassieke muziek maar Anne hoorde ‘je moet ook jazz doen’. Aldus geschiedde. Bekende trompettist Eric Vloeimans kwam spelen. Hij is inmiddels een vaste gast. (13 mei a.s. weer) en Muzikc werd een locatie voor het evenement North Sea Round Town, het fringe (alternatief) festival voor North Sea Jazz. Anne maakte zich daarbij sterk voor gospelmuziek. Zo traden de zangeressen Ntjam Rosie en Joany Muskiet op. Kijk en luister:

Musici werden naar zijn mening door Muzikc altijd fatsoenlijk betaald. “Muzikanten willen erkend worden”. Annes devies: “Hoogwaardig programmeren met een laagdrempelige toegang”.

Strijkkwartetten

Muzikc zorgde voor vele muzikale hoogtepunten, zoals de uitvoering van alle 16 strijkkwartetten van Ludwig van Beethoven, door het Daniel Kwartet. Groots, meeslepend, controversieel. De reeks concerten werd onderbroken door de lockdowns van de coronaperiode maar daarna werd de draad weer opgepakt. Tot vreugde van de muzikale fijnproevers.

Anne zette zich ook in voor wat hij ‘geëngageerde programma’s’ noemt, zoals werk van uitsluitend vrouwelijke componisten, op 27 november 2015 en 26 februari 2016, met o.a. Alma Mahler en Anna Cramer.

MH17

Op 17 juli 2014 werd de MH 17 van de Malaysia Airlines uit de lucht geschoten, boven Oekraïne. De 298 inzittenden kwamen om het leven. De strafzaak, in Nederland, is inmiddels achter de rug. Drie van de vier aangeklaagden kegen levenslang, bij verstek. Muzikc organiseerde i.s.m. Artimusica op 10 november 2014 een ‘herdenkingsconcert’ in Pro Rege, met Oekraïense én Russische muzikanten. Bij die gelegenheid sprak burgemeester Ahmed Aboutaleb. Zie: desteronline.nl/herdenking-ramp-mh17-pro-rege . De opbrengst ging naar Artsen Zonder Grenzen.

In 2013 werd de wereldberoemde Franse pianist Jean-Bernard Pommier gestrikt door Anne. Die was enthousiast over de concertzaal van Pro Rege en wilde alle (32) Beethoven pianosonates daar uitvoeren in een serie van 8 concerten. Het werden er 4. Anne zegt daarvan nog spijt te hebben. Luister naar pianosonate nr. 14:

Hoorn

In zijn jonge jaren speelde Anne Gercama bij de ‘Christelijke Muziekvereniging Rotterdam-Centrum’ (helaas is daar niets over terug te vinden. Red.) Als 13-jarige werd hij ‘veroordeeld tot de hoorn’. Hij weet nog dat hij fanatiek was en de muziek uit het hoofd wilde spelen. “Je leert verantwoordelijkheid, de andere musici rekenen op je”. Nadat hij terugkeerde uit de militaire dienst zag hij niet meer om naar de hoorn. “Toen kreeg je verkering”.

Zie ook: desteronline.nl/lintje-anne-gercama en:

desteronline.nl/anne-en-nel-gercama-slaan-zich-met-muzikc-door-de-pandemie

Erwin van der Linden

Nieuwe voorzitter van Muzikc Erwin van der Linden komt uit een muzikaal gezin en groeide weliswaar op in Roosendaal, maar kreeg al in zijn jonge jaren vioolles van Misha Furman (van het Daniel Kwartet) in Rotterdam. Ook volgde hij de vooropleiding aan het Rotterdams Conservatorium.Toch ging hij bedrijfskunde studeren aan de Erasmus Universiteit. Hij is nu zelfstandig communicatieadviseur en tevens vader van drie kinderen. In zijn vrije tijd maakt hij graag muziek, onder andere bij kamerorkest Touché en in pianotrio verband en hij organiseert graag concerten. Zijn 10-jarige dochter Charlotte heeft nu vioolles van Misha Furman.

Daniel Kwartet. V.l.n.r. Quirine Scheffers, Misha Furman, Itamar Shimon en Joanna Pachucka. Foto: Rob Bruijn.

Door Furman kwam Erwin in contact met celliste Katja Dirven (katjadirven.nl). Zij wees hem erop dat Muzikc bestuursleden nodig had. De geboorte van Muzikc is aan haar te danken en ook bij het voortbestaan lijkt die muzikante, met Oekraïense roots, een belangrijke rol te spelen. Erwin: “Ons staan een aantal uitdagingen te wachten, zeker. Het vastleggen van een geschikt podium als opvolger van Pro Rege heeft de hoogste prioriteit. Het bestuur is hier zeer actief mee bezig en we zijn hoopvol. Toch moet me van het hart dat het me opvalt dat een cultureel centrum ontbreekt in Kralingen; erg spijtig en wat mij betreft een punt van aandacht voor het stadsbestuur. Het gaat ons er niet van weerhouden om het goede werk van Muzikc voort te zetten: een toegankelijk maar hoogwaardig programma neerzetten voor de wijk, stad en regio. Weten de lezers van De Ster trouwens al dat kinderen gratis naar binnen mogen? Wat dat betreft biedt stichting Muzikc misschien wel het ideale gezinsuitje voor op de zaterdagmiddag!”

Behalve op zijn medebestuursleden (“een prachtig team”), kan Erwin bouwen op een ruim aantal toegewijde vrijwilligers. “Anne heeft samen met hen iets heel moois neergezet in de afgelopen veertien  jaar. En dat goede gaan we behouden. Tijdens ons concert op 21 april zullen we dan ook op gepaste wijze aandacht besteden aan zijn afscheid.” En het zal toch niet zo zijn dat Anne Gercama zijn handen aftrekt van Muzikc?


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.