Katja Dirven, Marina Meerson en Fifiënne Luvuma zaterdag 3 januari in Pro Rege

Op zaterdagmiddag 3 januari organiseert Stichting Muzikc (www.muzikc.nl) in Centrum Pro Rege aan de Oudedijk in Kralingen het ‘Nieuwjaarsconcert met een twist’ (zaterdagmiddagconcert). Met prachtige muziek in een raamvertelling.

Katja Dirven op cello en Marina Meerson op viool voeren werk uit van Beethoven, Bach, Gliere, Tsjaikowsi en Biber. De performer Fifiënne Luvuma verzorgt de raamvertelling. Aanvang: 15.00 uur

Katja Dirven
Katja Dirven-Didychenko werd in Kiev (Oekraïne) geboren. Vanaf haar negende jaar volgde ze cellolessen. In 1993 ging ze studeren aan de Tchaikovski National Music Academy eveneens in Kiev. In 1998 is zij daar cum laude afgestudeerd. Al tijdens haar studie speelde ze in diverse beroepsorkesten, zoals het Ljatoshinsky Ensemble, Kiev Soloist Ensemble en het Lysenko Youth Orchestra. Katja DirvenMet dit laatste orkest maakte ze diverse tournees door Europa. Hierbij trad ze ook op als soliste. In 1995 is hiervan een CD verschenen. Katja heeft deelgenomen aan diverse competities. Bij het International Lysenko Music Competition for young musicians in Kiev behaalde ze een 4e prijs. Sinds 1998 woont Katja in Nederland. Daar vervolgde ze haar studie aan het Rotterdams Conservatorium bij Marien van Staalen en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Dmitri Ferschtman. In 2004 is ze in Rotterdam afgestudeerd voor 2e fase solo en kamermuziek bij Herre-Jan Stegenga. Kamermuzieklessen volgde ze bij Misha Furman en Benzion Shamir. Katja volgde diverse masterclasses, onder andere bij Martti Roussi, Steven Isserlis, David Geringas, Alexander Rudin en Godfried Hoogeveen. Katja is als orkestmusicus actief in diverse orkesten in Nederland, waaronder Philharmonie zuidnederland, Camerata Amsterdam, Bach Orchestra of the Netherlands, Sinfonia Rotterdam en het Noord Nederlands Orkest. Ook als soliste is Katja actief. Ze speelt solo met diverse orkesten. Kamermuziek speelt een belangrijke rol in haar muzikale leven. Ze vormt samen met pianiste Arina Aartsen het Diagilev Duo. Daarmee is ze op verschillende podia te beluisteren in binnen- en buitenland. Katja is werkzaam als cellodocente en dirigente van het jeugdorkest Intermezzo van het Hellendaal Muziekinstituut in Rotterdam. Daarnaast is ze docent bij Cellofestival Dordrecht.

Marina Meerson
Marina Meerson werd geboren in 1984 in Sint Petersburg (Rusland). Op 6 jarige leeftijd verhuisde ze naar Nederland, waar ze vioolles nam. Na haar studie aan het Sweelinck Conservatorium inMarina Meerson Amsterdam kreeg ze les van de concertmeester van het Concertgebouworkest, Vesko Eschkenazy en de concertmeester van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Kees Hulsman. Zij studeerde af met de hoogst mogelijke score: een ‘10’. Ze won prijzen op verschillende concoursen, zoals de lordens Viooldagen en het Prinses Christina Concours. Ze was solist bij Camerata Amsterdam en vaste violiste bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Net als Katja is Marina docent aan het Hellendaal Muziekinstituut.

Fifiënne Luvuma
Fifiënne Luvuma werd geboren in het voormalige Zaïre (thans Congo-Kinshasa, Afrika), en groeide vanaf haar derde jaar op in Nederland. Na het VWO heeft zij de opleiding Moderne Theaterdans gevolgd aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Na haar opleiding heeft zij gedanst bij gezelschappen in Nederland,Fifiënne Luvuma Duitsland, Australië en Canada, waarvan het langste bij het Meryl Tankard Australian Dance Theatre, waarmee ze voorstellingen gaf over de hele wereld. Na zo’n 10 jaar professioneel gedanst te hebben, heeft Fifiënne zich laten omscholen tot natuurgeneeskundig therapeut. Na een aantal jaren ging ze workshops geven en voelde dat dat meer de richting was die ze in wilde slaan. Ze heeft zich een tijd aangesloten bij Toastmasters Rotterdam, waar ze getraind werd in ‘public speaking’. Vervolgens heeft ze haar training voortgezet aan de Nationale Vertelschool in Utrecht. In samenwerking met het Erato String Trio heeft ze daarna een verhalend concert gemaakt, waarmee ze in Nederland optreden. Fifiënne noemt zichzelf een verhalen-wever, omdat ze theatrale vertelvoorstellingen maakt, waarin ze het verhaal niet alleen vertelt met woorden, maar ook dans, acteren en muziek erin verweeft.

‘Nieuwjaarsconcert met een twist’ op zaterdag 3 januari in Pro Rege, Oudedijk 113, Rotterdam-Kralingen. Aanvang: 15.00 uur; zaal open: 14.30 uur. Toegangsprijzen: 12,50 in de voorverkoop; 15,- aan de zaal; studenten 5,-; kinderen t/m 12 jr. mogen gratis mee. Zie ook: www.muzikc.nl