Rondleidingen op zaterdag 12 september

Nivon Rotterdam neemt met haar gebouw aan de Open Monumentendagen Rotterdam. Op zaterdag 12 september zijn er rondleidingen en presentaties over het gebouw en de geschiedenis van de buurt.

Het gebouw van Nivon Rotterdam heeft een bijzonder verhaal. Het werd in 1877 in gebruik genomen als een openbare school voor ‘Gewoon Lager Onderwijs’ en is daarmee een van de oudste nog bestaande schoolgebouwen in Rotterdam. In 1910 was het aantal kinderen in de nog jonge wijk blijkbaar flink gestegen, want het pand werd uitgebreid met een tweede verdieping. In plaats van het oude pannendak kwam een plat dak.

Gebruik als verenigingsgebouw

Al in de jaren zeventig werd het voormalige schoolgebouw gebruikt voor activiteiten van de vereniging Nivon Rotterdam. Begin jaren negentig werd het pand zelfs aan de vereniging overgedragen. Nivon organiseert er veel activiteiten rond de thema’s cultuur en natuur. Ook vinden er regelmatig jazz- en andere muziekoptredens plaats.

Vijf jaar geleden werden bij herstelwerkzaamheden originele panelen achter dichtgespijkerde deuren aangetroffen en gerestaureerd. In een kast werd zelfs een oud lesrooster uit de schooltijd gevonden. Ook de monumentale trappartij verkeert in originele staat. De oorspronkelijke ruimte van de onderwijzerswoning werd al bij de uitbreiding van 1910 verruild voor een extra lokaal en is tegenwoordig een barruimte. Geleidelijk aan probeert Nivon Rotterdam het gebouw in oude luister te herstellen.

Met respect voor het verleden is het oude schoolgebouw bovendien alweer jaren een plaats waar opnieuw leer-activiteiten zoals workshops en cursussen plaatsvinden van zowel Nivon Rotterdam als van huurders.

Programma

Op 12 september vinden de gehele dag rondleidingen en presentaties plaats. Historicus Dik Vuik vertelt over de geschiedenis van het gebouw en de buurt en er is informatie over de (verenigings-) activiteiten in het gebouw.

Locatie: Dirk Smitsstraat 76 (Rubroek, nabij tramhalte Jonker Fransstraat)
Tijd: zaterdag 12 september van 11.00 tot 18.00 uur.
Zie voor meer informatie www.nivonrotterdam.nl.


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.