Op 17 juli 2023 openen dijkgraaf Toon van der Klugt en Ton van Hoorn, voorzitter van Stichting Meemaken in Miniatuur, de maquette van gemaal Schilthuis in het Rotterdamse Miniworld. De miniversie van Schilthuis is gebouwd door de maquettebouwers van Miniworld. De maquette is gemaakt ter gelegenheid van het 750-jarig bestaan van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard dit jaar.

“Gemaal Schilthuis houdt een groot deel van Rotterdam droog. Het is daarom niet meer dan logisch dat dit gemaal nu ook een prominente plek krijgt in de miniatuurwereld van Rotterdam,” zegt dijkgraaf Toon van der Klugt trots.

“In Miniworld is watermanagement een belangrijk thema waar we via diverse miniaturen van gemalen, sluizen, molens, dijken en polderlandschappen graag over vertellen”, aldus Ton van Hoorn. “Gemaal Schilthuis is bovendien ook nog een Rotterdams gemaal, waardoor deze maquette ook een waardevolle aanvulling is op ons verhaal over Rotterdam. Zeker de moeite waard om te komen bekijken!”.

Wat doet gemaal Schilthuis?
Gemaal Schilthuis kan zo’n 1.300.000 liter water per minuut vanuit de Boezem (het verlengde van de Rotte) naar de Nieuwe Maas pompen. Dat is gelijk aan meer dan 10.000 volle badkuipen per minuut. Via gemaal Schilthuis kan ook in droge periodes water het Rotterdamse watersysteem instromen om zo te zorgen voor voldoende zoet water in de polders.


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.