• Kralingen-Crooswijk kleurt BONT

De inwoners van Kralingen-Crooswijk hebben er nieuwe buren bij. Donderdag 10 maart 2016 is de grote officiële opening en nemen de jongeren met een verstandelijke beperking van Stichting BONT en hun begeleiders hun intrek in hun nieuwe clubhuis aan de Frits Ruysstraat 20-A. Stichting BONT richt zich op het bieden van begeleiding waarbij jongeren met een verstandelijke beperking (12-25 jaar) ‘spelenderwijs’ nieuwe ervaringen op kunnen doen, wat hen stimuleert in hun ontwikkeling, ongeacht hun beperking.

door Joëlle Stapelkamp

Wat begon als vriendschap, mondde zo’n zes jaar geleden uit in Stichting BONT. Floor Brouwer (27 jaar) begon ongeveer acht jaar geleden met het bieden van individuele begeleiding aan een meisje van vijftien jaar met een verstandelijke beperking. Dit deed zij naast haar studie Ontwikkelingspsychologie aan de Erasmus Universiteit. ‘Ik haalde haar van school, we kookten in mijn studentenhuis, gingen samen op pad en deden eigenlijk alles samen wat iedere andere puber ook leuk zou vinden. Meerdere klasgenoten van haar volgden en ik haalde er nog een student bij.’ Er bleek veel animo voor de aanpak van Floor om samen op pad te gaan en zo werd Stichting BONT in het leven geroepen. Inmiddels bestaat de club uit meer dan zeventig jongeren en zo’n dertig begeleiders.

Studenten
Bijzonder aan Stichting BONT is dat de begeleiding veelal in handen ligt van studenten en net afgestudeerden, de young professionals. Door het kleine leeftijdsverschil tussen de jongeren en hun begeleiders zijn de interessegebieden en belevingswerelden overlappend, waardoor beide partijen van elkaar kunnen leren. Dit gegeven
was voor de stichting een belangrijk punt om op zoek te gaan naar een pand in Kralingen-Crooswijk. Floor: ‘Kralingen-Crooswijk is toch wel het gebied waar het studentenhart wat sneller van gaat kloppen. Veel begeleiders hebben direct of indirect een link met deze omgeving en voor hen zal het dus heel natuurlijk voelen om zelfs na werktijd even langs te komen bij het clubhuis.’

Cas heeft zojuist boodschappen gedaan voor de Kralingse meneer Bel

Cas heeft zojuist boodschappen gedaan voor de Kralingse meneer Bel

Klusjes
Natuurlijk is het voor het BONTe Buurtloket, de dagbestedingstak van de stichting, ook heel belangrijk in een omgeving gevestigd te zijn waar haar services het beste tot hun recht komen. Want behalve naschoolse activiteiten, zijn er ook dagbestedingsplekken. Zowel particulieren als ondernemers kunnen de jongeren inhuren voor klusjes, zoals boodschappen doen, schoonmaken, honden uitlaten en koken en bakken. ‘De officiële opening moet nog plaatsvinden, maar we zijn eigenlijk al van start gegaan’, vertelt begeleider Marleen. ‘Begin december werden we gebeld door een buurtbewoner die vroeg of wij misschien zijn boodschappen wilden doen. Inmiddels doen we dat wekelijks voor hem.’ Als beloning voor de klusjes krijgen de jongeren een kleine vergoeding, waarmee zij sparen voor leuke en/of leerzame activiteiten.

Aanmelden
Wilt u als bewoner van Kra lingen-Crooswijk (structureel of incidenteel) gebruikmaken van de services van het BONTe Buurtloket? Dan kunt u zich hiervoor aanmelden via de website www.bontebuurtloket.nl, bellen naar 0683-914655 of langskomen bij het clubhuis aan de Frits Ruysstraat.

Bekijk hier de foto’s

Uitgelichte afbeelding:  Paul en Lenne, twee begeleiders van Stichting Bont, bezig met de verhuizing naar Kralingen.

Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
[wysija_form id=”1″]