Oostplein Swingt!
Met aanstekelijke muziek en voorstellingen rondom de tweede MakersMarkt op zondag 18 september vieren we het ‘eerste Stoepmakers Oostplein Buurtfeest’. Vanaf 11.00 in de ochtend tot vroeg in de avond is iedereen van harte welkom op het Oostplein. Kom een hapje met ons eten, luister mee of waag een dansje tijdens Oostplein Swingt. Onder het toeziend oog van de Marinier sluiten we met alle buurtbewoners de zomer van 2016 af. En voor de rest van de Rotterdammers is er nog eenmaal de gelegenheid om het Oostplein op een feestelijke manier te leren kennen.


Programma zaterdag 17 september | 11.00 – 17.00

 • 11.00 – 17.00: MakersMarkt met RotterZwam, Caroline Zeevat & Stadslandbouw Schiebroek- Zuid, Rebel Urban Farms en Trompenburg Tuinen & Arboretum
 • 12.30, 13.30, 15.30: De Martini’s en de moestuinman – Harpiste & verhalenverteller
 • 14.30 & 16.00: Livemuziek van Davy’s on the road again (Dave Hinde, Paul Vink & Aike Elshout)
 • 15.30: Rondleiding door Gilde Rotterdam

Programma zondag 18 september | 11.00 – 20.00

 • 11.00 – 17.00: MakersMarkt met Booij Kaasmaker, Wild Vleesch, Caroline Zeevat & Stadslandbouw Schiebroek-Zuid, Rebel Urban Farms en Trompenburg Tuinen & Arboretum.
 • 11.30 – 15.30: Molen speelpark met spelletjes, stoepkrijt, schommel & zand- en waterbakfestijn.
 • 12.00 & 13.00: Joris Lutz’ kinderprogramma 12.45, 14.00 & 15.45 De Martini’s en de Moestuinman – Harpiste & verhalenverteller 13.00 – 17.00 Dj Caat 14.45 Tall Tales Acrobatics –
 • Acrobatische show 16.00: Stoepmakers Oostplein Afsluitingsborrel
 • 17.30: Happy BBQ (Neem een stukje vlees of vis mee, wij zorgen voor de rest!)

Met livemuziek van:

 • 17.00: Ivo Gleeman
 • 18.00: Convoi Exceptional 19.00 Dave Hinde

Achtergrondinformatie
Op 16 juni 2016 starten de samenwerkende Stoepmakers Oostplein, voor de eerste keer, met een evenement op het Oostplein. Aan de groene kant van het Oostplein, bij de uitgang van de Metro, bouwen ze een tijdelijke kunstinstallatie die verwijst naar de oude korenmolen ‘de Noord’. Hier ontstaat de Parkstoep, een plek waar je het Oostplein op een geheel nieuwe manier kunt herontdekken. Deze zomer kunt u hier terecht voor verhalen, rondleidingen, stoepkrijten en ontmoetingen op de stoep met een kopje koffie en brood van de Bakkerswinkel. De Stoepmakers streven er vooral naar dat de ouderen een plek in het park ‘veroveren’. Een tot de verbeelding sprekende plek om naar voorbijgangers te kijken en bekeken te worden.

Daar waar ooit de mariniers marcheerden en nagefloten werden door de meisjes van de stad komt een sculpturale kroonluchter rondom het mariniersmonument. Dit plein krijgt een terrasfunctie en wordt in de avond feestelijk verlicht; de Pleinstoep. De inrichting verbindt plein, water en gebouwen. De programmering van de Pleinstoep, o.a. georganiseerd door de Bakkerswinkel staat in het teken van het culinaire concept ‘Op de planken’

Met Stoepmakers Oostplein vieren we het einde van een wederopbouwperiode waar het Oostplein in het teken stond van mobiliteit. De Parkstoep en Pleinstoep zijn een afspiegeling van de wensen en dromen van de omwonenden, zowel fysiek als in verhalen; meer levendigheid op straat, meer ruimte voor fietsers en voetgangers, een plek waar de historie van het Oostplein zichtbaar wordt gemaakt en gedroomd wordt over het Oostplein als poort tot de stad. Waar weer ruimte komt voor nieuwe initiatieven.

Met Stoepmakers Oostplein leveren omwonenden en anderszins betrokkenen een bijdrage aan het verhaal en de programmering van het Oostplein. Over vroeger maar vooral over de toekomst. Tenslotte is stad maken allang niet meer het exclusieve domein van beleidsmakers of stedenbouwers. Stoepmakers Oostplein is het resultaat van een ‘placemaking’-traject dat gedurende zes maanden op en rond het Oostplein heeft plaatsgevonden met bewoners, ondernemers, bestuurders en diverse organisaties, instellingen en kunstenaars.

stoepmakersoostplein.nl
Facebook: /Stoepmakers.Oostplein
info@stoepmakersoostplein.nl