De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft grote sommen geld opzij gelegd voor mensen, om ze te begeleiden uit de bijstand. Zie goed wat er staat: ‘begeleiden’! Zodra je als minister roept dat er weer een pot geld klaarstaat, stromen de initiatieven binnen. Een wildgroei van organisaties die het ineens beter weten hoe zij iemand uit de bijstand kunnen begeleiden naar een betaalde baan. Dat kan zelfs een kind uit het basisonderwijs verzinnen. Daar hoef je geen potten geld voor beschikbaar te stellen. Want dat is zó fraude gevoelig. Als je die mensen zonodig wilt helpen, gebruik dan het geld voor onderzoek. Ga na waarom zoveel mensen in de bijstand terechtkomen en hoe je dat kan voorkomen. Want dan ben je efficiënt bezig.

Al jaren weten wij dat die mensen heel graag willen maar niet kunnen. Er zijn niet genoeg banen. Ga mensen niet dwingen iets te doen waar ze ongelukkig van worden. (zoals het initiatief om ze in bussen te laden en af te leveren bij de kassen in het Westland) Van ingenieurs tot verpleegsters, je beroep doet er niet toe, je moet en je zal dat werk moeten doen, of dat bij je past of niet. Dit soort initiatieven gaat het land uiteindelijk alleen maar meer geld kosten, omdat mensen ongelukkig zijn op die gedwongen werkplek.

De organisaties die al sinds mensenheugenis beloven om die vele mensen aan werk te helpen, de goeie daargelaten, die verzinnen bijvoorbeeld om iemand anderhalf jaar te begeleiden naar betaald werk. Voor hun klanten vangen ze enorm veel subsidie. De mensen worden een beetje zoetgehouden door ze een ‘sollicitatietraining’ te laten volgen. Als de sollicitatiebrief uiteindelijk ‘fantastisch’ wordt gevonden, ga je driftig solliciteren, waarna een reeks afwijzingen volgt. Als je niet stevig in je schoenen staat, loopt je ego een deuk op. Al die sollicitaties die jij doet hebben alleen maar een negatief resultaat. Intussen ben je driekwart jaar verder. Iemand belt je af en toe op om te vragen hoe het loopt met de sollicitaties. Om je te zeggen: heb geduld, de banen zijn een beetje schaars, maar blijf schrijven! Daarna hang je huilend aan de telefoon van die organisatie waarbij je zegt dat het traject van anderhalf jaar bijna verstreken is en je nog steeds geen betaalde baan hebt. Aan de andere kant snauwt iemand je dan toe dat ze geen uitzendbureau zijn! Ze ‘begeleiden’ slechts. Uiteindelijk zit de tijd van anderhalf jaar er op en krijg je te horen: heb geduld en blijf solliciteren. Je zit dan lamgeslagen aan de telefoon, een illusie armer. Omdat je gehoopt had dat die cowboy jou zou helpen aan een baan. En zo gaat dit al jáááááren achter elkaar door. Wie belazert wie nu?

Ik zat zondag bij een meeting van een organisatie die Super SingleMom heet. (www.singlesupermom.com) Dit platform wil dat het imago van alleenstaande moeders niet stoffig is. Het zijn gewoon vrouwen, zoals jij en ik. Ze organiseren meetings waarbij vrouwen elkaar kunnen versterken door ze bij elkaar te brengen middels een activiteit. Je praat met elkaar en wisselt ervaringen uit, waardoor je het gevoel hebt dat je niet alleen staat. En door met elkaar op een ontspannen manier te praten, komen de verhalen los. Vele zijn herkenbaar. Dat schept een band. Bij dat platform heb ik talloze vrouwen gesproken die geen baan hebben en zich herkennen in bovenstaand verhaal van mij. Ze maken dat met een handgebaar duidelijk, alsof ze willen zeggen: meid hou op zeg, als ik hierover begin dan vul ik dagen met verhalen over bijvoorbeeld het Werkplein, dat zich passief opstelt naar de vrouw die aan de balie verschijnt. Alsof ze willen zeggen: ik luister naar je omdat ik niet anders kan maar je bent kansloos. Ze gaan er al vanuit dat je (cliché): lui bent, kansloos bent, niet gemotiveerd bent en het liefst in die uitkering wilt blijven. Die houding van deze organisaties die ‘gouden bergen beloven’, dat moet stoppen! Het geld stroomt zo het riool in. En de uitkeringsgerechtigde zit nog steeds thuis zonder baan. Dit vind ik in en in triest. Tijd voor een tegengeluid. Vandaar mijn oproep: besteed je tijd aan iets anders. Steek de koppen bijelkaar!

De organisatie van Super SingleMoms heeft een kick-off in in het Isala Theater te Capelle aan den IJssel op zondagmiddag 6 maart 2016. Alle single vrouwen uit Capelle aan den IJssel en omgeving zijn welkom. De toegang is gratis. Er is een weekend weg met je gezin te winnen voor de aanwezige vrouwen. Aanmelden kan via: facebook.com/singlesupermomevent en capelle@singlesupermom.com. Tijd: 13.0016.00 uur.

Lita Gunther

Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
[wysija_form id=”1″]