N.B. Deze column is alleen voor de studenten die dit jaar nieuw aankomen.

Allereerst wil ik jullie van harte welkom heten! Blij om jullie weer in levende lijve te zien en niet digitaal. Jullie komen hier in een warm nest. Met de universiteit als grootste werkgever van ons gebied en studenten als grootste huur- en koopgroep is dat ook logisch. Mocht de universiteit verdwijnen, dan valt er een groot gat in onze gemeentelijke begroting. Met verloedering van de openbare ruimte en vermindering van de zorg voor zwakkeren als gevolg. Nee, niet aan denken. En zoals jullie op diverse websites kunnen lezen, het is goed toeven in Kralingen e.o. Zeilen op de Plas.

Sporten op onze sportvelden. Stappen in het fameuze uitgaansgebied Oostplein – Oostzeedijk. Maar zoals overal zijn er ook minpunten. De meeste zijn het noemen niet waard. Echter, een probleem verdient het om toch bij stil te staan. Overlast. Overlast door ouderen. Deze kan ernstige vormen aannemen en dat komt door het volgende. Ouderen zijn in het algemeen meer bezig met het klimaat van hun kleinkinderen in 2050 dan met het leefklimaat van onze jongeren anno 2021.

En ze zien en horen slecht. Zo kan het gebeuren dat ze zomaar tegen keurig op de stoep geplaatste fietsen aan lopen. Of dat ze fietsers vanwege hun afnemende gehoor niet horen aankomen en rare schrikbewegingen maken. Gelukkig zijn er voldoende fietskoeriers die luid bellend over de stoep fietsen en trams die bellen om ze wakker te houden, maar toch. Het is opletten geblazen. Ouderen denken altijd dat ze gelijk hebben en bellen om een goed gesprek te vermijden dan de wijkagent. Zinloos tijdverlies.

Daarom hier een paar adviezen. Maak kennis. Doe met zoveel mogelijk evenementen in eigen buurt mee. Ga naar Braderieën, Koningsdagen en binnenkort Burendag. Doe mee. Onbekend maakt onbemind. En jullie staan sterk. Sterker dan wij ouderen. Jullie hebben de toekomst in handen en wij slechts het verleden. Ga er dus voor. Of zoals het oude liedje zegt: “Wees op je vierkante meter een vorst. Mens durf te leven.”

Eduard Schuringa


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.