Er is veel onrust nu, all over the World. Het lijkt alsof het met de dag erger wordt. Eerst waren het oorzaken waar wij geen invloed op hebben, zoals  bosbranden over de hele wereld. Steeds weer komt er een land bij waar er volop geblust moet worden. Aardverschuivingen. Of overstromingen die hele gebieden lamleggen.

Corona dat zelfs de hele wereld platlegde. Dat rijtje rampen word steeds langer. Zo goed en zo kwaad als het gaat proberen wij de getroffen gebieden er weer bovenop te helpen. Zodat ze het gewone leven weer kunnen omarmen. De trend die is ingezet. Het zijn de mensen om ons heen die elkaar nu ook pijn gaan doen. Goddank leven wij in het tijdperk dat er mobiele telefoons zijn. De burger is zo opmerkzaam dat bij elke zucht ze aan het filmen slaan.

Voorheen vonden anderen er wat van. Zo van, doe die telefoon weg en kom er ouderwets gezellig bij. Diezelfde telefoon is een bron van informatie om verdachte mensen op te sporen die bij grote ruzies betrokken zijn.  Omdat de films die door omstanders zijn gemaakt of door camera’s bij huizen, als een wakend oog, worden opgevraagd om de daders snel op te sporen. Zo gaat men niet vrijuit. Ik ben de mening toegedaan dat als je iemand fysiek heb benaderd en hebt geprobeerd hem dood te schoppen of neer te schieten, dan moet je uit het straatbeeld verdwijnen en opgesloten worden.

Zoveel onschuldige burgers verlaten hun huis niet vermoedend dat ze nooit meer zullen terugkeren. Die wetenschap vind ik in en in triest. Omdat we overgeleverd zijn aan die debielen die onze samenleving verzieken. Waar is het fout gegaan dat mensen op dit soort ideetjes komen om elkaar pijn te doen? Waar is die kink in die kabel? Zolang wij ons die vraag niet gaan stellen, is er geen zicht op verbetering.

Ik hoor mensen die wijzen naar de politiek. Meer blauw moet op straat. Dat kan, maar ik denk echt dat we allemaal moeten beginnen bij onszelf. En als iedereen zijn taak serieus neemt, dan komen we met z’n allen een heel end. Burgers, politiek, handhaving, school, ouders, wij allemaal moeten vanaf vandaag starten. Niet morgen, want dan kan het alweer te laat zijn. Vandaag starten!

Lita Gunther


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.