Eurekagidsenduo Yi Jen, links, en Kirana.

Al maanden is de het Eurekaweekbestuur druk bezig met de voorbereidingen van de jaarlijkse introductieweek van de Erasmus Universiteit. Vorig jaar vond de introductieweek door de corona-pandemie semi-online plaats. Door de steeds veranderende corona-maatregelen werd er voor de editie van 2021 aan verschillende scenario’s gewerkt. Lang was er onzekerheid of de Eurekaweek dit jaar weer als vanouds volledig fysiek plaats kon vinden of dat het, net als de vorige editie, gedeeltelijk online zou zijn. Gelukkig kreeg de organisatie onlangs groen licht en gaat de Eurekaweek – zoals het er nu naar uitziet – min of meer zonder beperkingen in fysieke vorm door. Op advies van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap wordt er gewerkt met Testen voor Toegang; een test voorafgaande aan de introductieweek en een tijdens de week. Het gidsenduo Kirana (21) en Yi Jen (22) is ook enthousiast over de vooruitzichten: “Juist het samenzijn, het groepsgevoel creëren en het connecten, dat is waar het bij de Eurekaweek om draait.”

Gidsenkoppel
De Eurekaweek kan niet zonder de zogenaamde Eurekagidsen. De gidsenduo’s loodsen het recordaantal van 4.500 aankomend studenten van maandag 16 augustus tot en met donderdag 19 augustus van hot naar her om hen wegwijs te maken in de omgeving waar zij de komende jaren zullen vertoeven. Kirana en Yi Jen zijn zo’n gidsenkoppel. Zij zullen zich een week lang ontfermen over een groep van zo’n vijftien aankomend studenten.

Bestuurskunde
De twee vriendinnen kennen elkaar van hun opleiding Bestuurskunde. Yi Jen is net afgestudeerd en begint komend studiejaar aan haar master Publiek Management. “Ik heb nog geen idee wat ik daarna wil gaan doen. Misschien werken bij een publieke organisatie, op een ministerie of toch kijken of ik nog een traineeship kan doen.” Kirana heeft nog een jaar te gaan en wil daarna graag de master Zorgmanagement gaan doen. “Ik heb een bijbaan in de gehandicaptenzorg. Dat is mooi en dankbaar werk. Misschien dat ik in die sector op organisatorisch niveau aan de slag kan gaan. Soms denk ik dat ik misschien Pedagogiek had moeten studeren”, lacht Kirana.

Eureka-ervaring
De twee vriendinnen hebben wat betreft de Eurekaweek een verschillende geschiedenis. Yi Jen heeft zelf deelgenomen aan de Eurekaweek en is crewer en gids geweest. “Ik woon in Gorinchem en kende Rotterdam al redelijk goed, omdat mijn broer hier woont. De Eurekaweek was voor mij vooral een week om nieuwe contacten op te doen. Ik heb nog steeds een goede band met mijn gidsen en met studenten uit mijn groep.” Yi Jen is een allrounder en weet dus alle ins and outs van de Eurekaweek. Kirana is al eerder gids geweest, maar heeft zelf nooit deelgenomen aan de Eurekaweek. “Achteraf gezien een gemiste kans, denk ik. Ik had me totaal niet georiënteerd. Ik liet alles op me af komen en dacht: Ik zie het wel de eerste dag dat ik op de campus ben. Die eerste dag was wel even wennen, want je merkt inderdaad dat bijna iedereen al mensen kent.”

‘Low key’
Yi Jen en Kirana omschrijven zichzelf als een ‘low key’ gidsenduo. “Wij zijn heel relaxt. We kunnen serieus zijn, maar we houden zeker ook van feesten!”, lachen de dames. “Onze insteek is dat wij iedereen redelijk vrij laten, maar hen wel willen motiveren om zich zoveel mogelijk open te stellen voor alles wat er tijdens de Eurekaweek op hen afkomt. Probeer er alles uit te halen. En misschien wel het belangrijkste, geniet! Zeker nu, nu alles weer wat meer fysiek in plaats van online is!”

Joëlle Stapelkamp


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.